Tuesday, July 5, 2016

Tentang Aku Part 19 : Aku Bukan Despredo

sedar xsedar...ramadhan dah nak pergi meninggalkan kita
baru je rasa minggu last start puasa
pejam celik pejam celik
esok dah raya..tapi hari ini aku masih lagi di office
ohhh...tersangatlah xde mood
buka radio...lagu raya berkumandang..lagi lah bertambah sedih
nasib diri berstatus bujang..xpe lah kasi change la kakak kakak opis balik kampung awal kan..

tahun ni rasa xberapa nak best
dengan terawih pun on off ...kadang balik kerja letih lepas berbuka tersadai kt katil...sedar2 pukul 3 bagi
time ramadhan laa tender banyak masuk kan...
haishh semua duniawi semata mata

dan bulan ramadhan ni juga dikejutkan dua perkara yang amat perit tuk ak telan

first...kawan baik sdri buat hal
agak rasa terhina juga bila sedar diri tiada siapa boleh accept setelah dia melakukan kesilapan yang mengaibkan diri
dan fikir aku kawan baik...boleh accept diri dia
ALLahu Rabbi...
hina sangatkah aku smpai nk kutip sisa orang
maaf sahabat..dosa kau, wajib kau bertanggung jawab
bukan biarkan begitu sahaja
maaf aku xleh nk accept kau sebagai seorang suami
sb ak hanya anggap kau seorang adik sahaja
tak lebih dari itu...salah tetap salah bro.

kedua...masih diserang oleh bini ex opismate aku
ya Allah...apa lagi lah minah ni..xhabis habis nak tuduh ak rampas laki dia
ak dah xtau nak explain macam mana lagi dah supaya dia faham
yang aku xde pape hubungan pun dengan suami dia..aku hanya rakan sekerja
nothing special affair between us...
ingat bila ak dah resign dr company tu..jauh dari mereka
dah xkena serang lagi...rupanya attack lagi

sebenarnya...aku sendiri xtahu dan xnak ambil tahu pun apa masalah diorang laki bini ni..yang aku tahu perempuan ni cemburu buta..mungkin terlalu sayangkn suami
takut kehilangan suami.. sayang tu xsalah kak...mmg wajib sygkn suami sendiri tp kawal lah cemburu buta tu...

punca kena serang?
aku resign mengejut dari compny tu
bukan sebab masalah ni..tp ak kena balik, mak perlukan perhatian aku
actually xde la mengejut pun...bg notis sebulan dah..cuma xde siapa yg tahu pasal perletakan jawatan aku...
jd xsemua tugas yg buat dulu fully handover kt staff sana
jadi si suami text ak.." jannah, softcopy CAD Drawing corner 2A ko simpan mana...ak dah geledah semua folder xjumpe pun"

aku just reply " pi kt cad drawing folder > phase 2 > MARCH 2016. ada dalam tu"

So si suami td reply "ok tq. bye.assalamualaikum"

'bye.waalakumussalam"

Hanya kerana wassap sebegini...aku diserang bertubi tubi dengan minah ni
adohaiiii...celah mana la message aku yg mana menyebabkan mereka bercerai????
siap nak fail kan kes ke atas aku dibawah akta jenayah syariah
aku gelak je baca message perempuan ni

kelakar. lagak gaya macam dia bijak pandai.
rupanya ada sikit lah bodoh nya..opss sory.

dalam message dia...dia cakap yg aku ni teman hidup laki dia dh tiga tahun.
what???hahahahaahahaa
sakit perut aku gelak

aku kenal suami dia baru setahun...
celah mana datang tiga tahun.
aku kalau xkerana amanah yang ak pikul...aku xmau pun bergaul dengan lelaki

kisahnya begini
aku bukan kerani cabuk seperti perempuan ni cakap
bukan nak berlagak laaa...tp aku xsuka cara perempuan ni bercakap seolah pekerjaan kerani ni hina sangat
kerja halal apa..xperlu nak hina
kau pun bukan bagus sangat...setakat ad diploma jer...xpayah lah nk berlagak sombong sangat ( sengaja je aku panaskan hati dia...sb maybe dia baca kot entry ni)

aku bukan kerani
jawatan aku lagi tinggi dari laki kau
cume beza gaji kitorg..sebab pengalaman xsama..
yelaa baru tiga tahun pengalaman kerja...masih cetek..masih perlu digali lg pengalaman. position aku sangat penting ...sb kalau xde aku...macam mana company nk dpt duit project..jd bila dah nama pun orang penting bukan setakat laki dia je aku deal....dengan semua staff..termasuk lah pekerja indon kat site tu...sume aku mesra tapi ad lah batasannya..mesra atas dasar kerja..bukan nya dok merenyam gan laki dia

yalaaa..xleh nak salahkan minah ni...sebab dia xfaham corak kerja construction macam mana...orang ad diploma, wartawan NST je pun...mane tahu sangat..cuma pandai bercakap jaaa...wartawan kan...itu je yang dia pandai..putar belit cerita itu mmg kepakaran mereka..kot..haha.

jadi..bila laki dia kena transfer masuk site aku
boss keluarkan arahan pada aku supaya aku assits laki dia
part of drawing phase 2
drawing dr consultant memang messy gila..byk detail yg xissue..ad yang kena follow phase 1 tp xde black and white instruction dr consultant
so...laki dia incharge phase 2..bersama dengan seorang lg RC supervisor
means bukan aku deal dgn laki dia sorang..sume RC supervisor..kalau ad masalah berkaitan dengan drawing..ak jumpa dan discuss dengan aku

kat site tu..aku dgn sorang kakk ni je yang bujang
jadi memg la selalu stayback kt site office smpai pukul 10 11 malam
sebab banyak sgt kerja..sampai xcukup tangan nak buat..hari hari stress kerja
jd bila petang..mmg staff laki lain ajak aku kua makn bersama gn diorng
sebab ak ad kereta...senang la diorng nak menumpang..so bagi ak xde masalah kan kua makan lepak mamak bersama gn diorang..bukan berdua tapi ramai ramai..ad la dalam 5 hingga ke 8 orang...kadang ak sorang je perempuan...kalau kkak opis ak ad..dia pun join sekali..dan boss aku (site agent) pun turut serta lepak mamak makan roti canai..selesai makan memasing balik opis..dan continue kerja masing masing
xde masa lah nk duk merenyam gn laki orang
kerja aku menimbun nimbun...xde istilah la nk bersenang lenang
celah mana la aku nak pi merenyam gn laki orang

aku ni bukan desperate sangat nak kawin
sampai laki orang aku nak kacau
xde faedah pun...
ad reason kenapa aku x kawin lagi
bukan sebab ak xlaku...
ada ja orang nak kat aku tapi aku tolak
sebab ak xnak buat orang tunggu aku

aku ada tiga hajat untuk aku laksanakan
dua hajat yg pertama itu perlu aku laksanakan sebelum aku bergelar seorang isteri
alhamdulillah...hajat pertama dah terlaksana (xperlu ak nyatakn disini)
hajat kedua in shaa Allah menyusul tahun depan (jika ad rezeki dan diizinkan Allah)

bagi aku mereka yang dok cakap
aku ni xlaku sebab dok bergatai dgn laki orang
aku nak tanya " tang mana yang menunjukkan aku ni merenyam gn laki hangpa"?
kalau rasa message macam tu hang cakap ak dok merenyam..silakan fail kn kes kt mahkamah..kita tengok apa kata yang arif kan..

aku diam..aku xreply bukan aku takut tapi aku malas nak argue dengan orang yang bila bercakap xguna ilmu...bercakap basedon emotional..buang kredit ak ja nk melayan
sorry to say laaa....kau bukan level aku nak berdebat pasal akta jenayah ni
aku xbodoh la perempuan...dan aku xmakan dek saiko lakonan kau tuh

tiga report polis ak dah failkan..smua text message , whatssap ak dh print keluar...aku cume tunggu ap next game kau je..silap percaturan...kau yang aku heret ke mahkamah silap orang kau cari pasal...nasihat aku, ad masalah korang laki bini..slesaikan lah bersama..xperlu kaitkan dengan orang luar...masing masing cerminkan diri..muhasabah diri laa..masing masing mungkin ad salah silap...kenapa masih nak ego..pentingkan diri sdri...kalau sayangkan suami..perbaiki lah
ini tidak..x habis habis nak kaitkan orang luar yang xbersalah
tindakan bodoh anda ni bukan sahaja menyusahkan orang tp memalukan suami dan diri sdri...dan memperlihatkan kebodohan sendiri

lagi satu nak habaq...aku bukan kerani yaaa
aku seorang QS...Degree holder ok...in shaa Allah coming soon..master holder
bukan diploma holder mcm kau yang berlagak mcm diri tu pandai sangat (sorry bukan nak riak tp aku menyampah orang yg suke menghina dan mengeji perkerjaan bawahan spt kerani.bg ak jawatn bawahan ni bg sumbangan paling penting tau...xde diorang mmg xjln la sesebuah organisasi tu)

dan aku nak ingat kan
ajal dan maut, jodoh dan pertemuan Allah yang tentukan
siapalah anda untuk menjatuh hukum orang tu xkawin sebab xlaku
nak berguru..berguru lah dengan orang yang sepatutnya engkau berguru
bukan nye berguru dengan encik Google
xpayah nak send link artikel memacam kat aku
hadith ni ad byk jenis...ad hadith sahih..ada hadith daif
ad hadith yg boleh kite refer ad yang x...kalau nk discuss bab hadith dan dalil sesebuah hukum..bagaimana ulama nak istimbath sesuatu hukum berdasarkan turunnya Ayat al quran...sehari xhabis untuk kau faham...free advice, pergilah berguru dgn ustazah...kau wartawan, sah sah la ko boleh je dapat contact no ustazah fatimah syahra ke ustazah siti nor bahiyah dengan senang kan
xperlu la nk refer google ni..sebab kesahihan artikel dan sumber rujukan yang kita tidak ketahui sama ad leh guna ke x...owh lupaa kau kan diploma, mana tau kan bab bab penyediaan thesis...kena ad rujukan yg sahih yaaa..no google. hihi
maaf lah kakak..bukan nak bagi kau panas hati tapi sebab mulut kau tersangat lah keji makanya aku terpaksalah berkeji dengan kau ye..

dah dah la nak libatkan aku dalam drama korang laki bini
aku malas nak melayan lah..
aku ada life aku sendiri...xkuasa aku nak involve dalam kehidupan orang lain
sekali lagi aku tegaskn
aku xde apa papa hubungan dengan laki kau
aku dah xtahu nak explain macam mna lagi supaya kau faham dan hadamkan
jadi aku dh jauh dr korang...
harap jangan lah ganggu aku lagi

u touch me..see u in court..ok?


******************************************************************
habis kisah tu
isu bab kahwin
alahaiiii...kenapa orang terlalu busybody eh nk bg ceramah bab kahwin
wada ni...bukan xnak kahwin, bukan sebab xlaku
mcm yang wada cakap td...wada ad perkara yang perlu wada tunaikan sebelum wada kahwin
orang mudah je bicara "...alah kau boleh je buat lpas kahwin nt"

xsemudah itu bro...jadi perempuan ni susah bila dia dh bergelar isteri..hak milik orang
nak buat apa apa pun terbatas. nak berbakti kt mak ayah sendiri pun perlu jaga juga hati keluarga mertua. serba salah.serba xkena. yes, mmg duit kami. kalau dapat mertua yang jenis xamik port...jenis sempoi xpe. kalau dapat mertua yang jenis xleh tengok menantu lebihkan dekt keluarga sdiri. sakit bro. kau orang lelaki ap tau. hanya pandai cakap sahaja.

bagi aku.xsalah pun mendirikan rumah di usia lewat. cari ilmu rumahtangga dulu. persiapan di masa akan datang. tp orang cakap " dah kahwin pun masih boleh belajar"
alahai...kau baru setahun jagung kahwin,,jangan nak sembang kencang sgt. cube pasangan kau buat perangai..baru kau tahu langit tinggi ke rendah.

kena ingat. rezeki Allah yang tentukan
masing masing ad bahagian .
ad rezeki datang awal
ad rezeki datang lambat
ini semua perancangan Allah
siapa lah kita untk menidakkan sunnatullah
kata islam...seharusnya kamu tidak patut guriskan hati saudara islam kamu sendiri
dan seharusnya kamu tidak patut pertikaikan kerja ALLAH
ingat, ajal dan maut jodh pertemuan..tu urusan Allah
kite serah padanya berserta dengan usaha
tapi kalau dah usaha tp xdpt maknanya...masanya belum tiba
jadi sabar. usah pertikaikan kerja ILAHI

di kesempatan hari terakhir di bulan ramadhan
wada memohon kemaafan di atas segala silap dan salah wada pada anda semua
buat kakak (bini kepada bekas opismate ) maaf lah ye selama saya berurusan dengan suami puan...telah menimbul rasa cemburu puan...maaf bebanyak ye..saya ddengan suami puan hanya rakan sekerja. dan sekrang tidak lagi..saya ada life saya sendiri.jadi harapnya selepas ini xde la lagi ye serangan puan ke atas sy. sy dah terangkan dr hari puan dtg serang kt site office...saya memg xde ap ap hubungan dengan suami puan. 
dan hari ni...last saya nak cakap dan ingin menegaskan sekali lagi SAYA TIADA APA APA HUBUNGAN DENGAN SUAMI PUAN. maka dengan itu..tolong jangan libatkn saya lagi ya
sekian


**SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI**





Tuesday, June 21, 2016

Tentang AKu Part 18 : Entry Khas sempena Hari Bapa Sedunia

selamat hari Bapa Ayah
semoga Ayah sihat sentiasa dan Bahagia selalu
ini la ayah wada..
masa ni wada bawak ayah pergi jumpa doctor pakar kt setiawan lumut
ayah kurang sihat
ayah ad kencing manis darah tinggi
masih ingat lagi...sebaik sahaja jumpa doctor
wada bawak ayah makan kat chicken rice shop
ayah teringin nak makan nasi ayam
so..wada bawak ayah makan
ayah makan berselera sekali

dalam hati bermonolog..
makanlah ayah selagi ayah berselera
dulu masa kami kecik kecik..ayah bersusah payah ikat perut, kerah tenaga cari duit besarkan kami
masih ingat lagi kata kata ayah...biarlah kita nampak susah..janji anak anak ayah xkebulur xdapat makan yang sedap sedap..huk3 (sedih)
itu lah insan yang bernama ayah
xpernah lelah dalam mencari rezeki demi menyara anak-anak dan isteri

selepas makan, wada bawak ayah jalan jalan kt lumut sambil makan ABC kt jeti
hembusan angin laut sungguh nyaman dan aman sekali
ayah termenung
wajah ayah sangat suram...ada yang xkena di dalam hati ayah. PASTI.
aku cuba pujuk ayah. ayah pusing cerita
ayah tunjuk pd aku dan adik...
ayah cerita...dulu ayah kerja di sini
ayah lari dari rumah curi rantai arwah opah..sb xda duit nak mai kerja cini
ayah kerja angkut arang batu guna tokang
ayah cerita kt situ lah (seberang laut sana) ayah kerja..bawak tokang...angkut arang batu bawak ke kapal besar..bila malam..ayah lepak ditepi jeti..kadang sampai tertidur kt situ
masa tu ayah belum kahwin lagi
lama juga ayah kerja sini...bila dapat tanah rancangan...ayah kembali ke gerik

muka ayah tetap xberubah
ayah sedih.
ayah kembali muram...ayah termenung jauh
kami bergerak pulang ke rumah
dr cermin kulihat ayah mengelamun jauh..pasti ad yang membuat ayah resah
ak pergi ke sebelah ayah..adik memndu cik mieraku

"ayah..kenapa ni "
ayah memandangku ...air mata berjujur turun membasahi pipi ayah
aku lap air mata ayah

" apa salah mak..sampai mereka benci nak balik rumah. ayah rindu anak2 ayah..ayah rindu cucu. puas dah ayah tanya...apa salah mak dan ayah smpai mereka xnak balik"

aku diam menyepi. aku tiada jawapan untuk itu
aku sendiri pun xtahu apa yang membuatkan mereka marah
bukan mak ayah yang mereka benci
tapi aku..aku lah penyebab mereka enggan pulang.
kadang ak sama mcm ayah..apa salah aku dari kecik sampai besar dibenci oleh mereka

patutnya aku xperlu wujud di dunia ni
kerana kehadiran ak dlm keluarga ini
semua porak peranda
hadirnya aku dalam keluarga ini
mak ayah menderita menahan rindu yang xkunjung pulang

sepanjang perjalanan..aku mendengar bait bait luahan hati ayah
mengapa kalian hukum mak ayah sedangkan aku yang korang benci
jangan babitkan mak ayah lagi

baliklah...mak ayah rindukan kamu semua

bangun bagi aku ternampak new feeds di facebook...ucapan hari bapa salah seorang dari mereka

"SELAMAT HARI BAPA AYAH"
berserta gambar di bawah..


bila melihat wajah kedua dua dalam gambar ni..hati aku pedih
sangat sangat sakit..ya kalian sayang mak ayah
tapi kenapa seksa batin mak ayah
kenapa seksa hati dan perasaan mak ayah
dimanakan nilai SAYANG itu?

Wish tu xsalah. Kalau betul syg ayah.balik.jenguk mak ayh kat kg. Ni langsung xbalik.call pun x..orang tua kat kg menangis rindu kt anak rindu kt cucu.bru je bual gn diorg time sahur.tanya diorg..anak yang lain ad balik x... jwpan hanya tangisan. Di mana nilai sayang spt yg di wish dlm ucPan hari bapa?????
Sibuk bekerja?..itu alasan. Xkan sesaat pun xleh nak call.pi travel sana sini ad masa tp nk call berbual mak gn ayah sibuk dgn kerjA.
Kata syg ayah.syg mak.mana sayang tu?
Aku dh xsanggup dgn tangisan seorang ibu
Ak dah xsanggup melihat linangan air mata seorang ayah..
Di mana nilai syg kamu dlm ucapan hari bapa sedangkan kamu pernah lihatkah air mata seorang bapa bila merindui anknya yang xkunjung pulang?
Di mana nilai syg kamu dlm ucapan hari bapa sedangkan kamu xlihat air mata seorang suami melihat isterinya sedang uzur?

Kalau syg ayah..balik lah
Ayah perlukan sokongan anak anak
Jgn tambah derita ayah
Jgn buat ayah menangis kalau syg ayah
Ayah rindu ank ank
Ayah rindu nak main cucu

Balik lah.
Jgn smpai dua jenazah terbujur kaku baru nak balik..masa tu nk nyesal pun dah xberguna.
Aku bukan tunjuk aku anak yang baik. 
Tidak. Atas perikemanusiaan.
Yang salah sama sama betulkan
Balik lah wahai anak..ayh dan mak merindui kalian..

kalau nak marah aku...benci aku..
cukuplah hukum aku seorang sahaja
sebab ak dh lali dah biasa disakiti sejak kecil lg
 tp satu yg ku pinta
jgn seksa hati dan perasaan mak ayah lagi

kalau sayang ayah...sayang mak
pulanglah..
mak ayah rindu. teramat rindu
jangan hukumi mereka disebabkan dendam kalian pada aku
jika ingin ak pergi dari keluarga ini...aku akan pergi
tapi janji dengan aku..jangan seksa lagi hati dan perasaan mak dan ayah
jangan buat mereka menangis lagi..


semoga kedatangan aidilfitri ini
kebahagiaan itu hadir dlm diri ayah dan mak
semoga ayah dan mak terus kuat
dan sihat selalu



luahan hati..insan yg bergelar adik.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...