Saturday, April 2, 2016

Tentang Aku Part 13 : Last Month Working Here

menghitung hari
detik demi detik
masa ku nanti akan tiba...

lagi 27 hari lagi aku berkhidmat di sini
tempat yang penuh suka dan duka
atas sebab sebab tertentu membuatkan wada memutuskan untuk berhijrah dari sini
bak kata kawan wada...sometimes penghijrahan itu lebih membawa kebaikan daripada terus berada di sini tapi hidup dipenuhi rasa sakit dek kerna memendam rasa..

di sini wada belajar banyak perkara
baik dari segi skop kerjaya seorang QS mahupun dari segi aspek kehidupan

dari xtahu apa apa tentang construction on site..smpai la wada tahu dan tengok sdri installation work mcm mana, apa perkara yg boleh claim, apa perkara yang melibatkan VO..apa yang xboleh claim...mcm mana nk liase dgn sub contractor..toleransi, sabar, dan macam macam la..kalo nak list...mau panjang karangannya..kan..

tapi main point yang wada nak coretkan adalah pembelajaran erti kehidupan yg sebenar
di sini...baru wada buka mata..buka fikiran..
kalau dahulu sewaktu di SMKA dan di UIA...wada xjumpa sgt sikap manusia yang pelik pelik ni..rata rata manusia yang wada jumpa..mostly dlm kategori baik, alim dan positive person

bila wada join this company , macam macam ragam manusia yg wada jumpa, ad yang baik akhlak baik pertuturannya, ada yang disiplinnye out tp baik hati, ada yang kuat ular tp rajin membei nasihat ke arah kebaikan, ada yg suka menolong tp agama kureng...tp itu semua bukan menjadi gaps utk wada bekawan dgn mereka...hadirnya mereka membuatkan wada tersenyum dan ketawa but sometimes ad juga yng buat hati ni sakit..tp xdela sakit yg amat sgt..sedangkan lidah lagi tergigit inikan hbgn rakan kerja kan...

disini juga terciptanya satu kenangan hitam
bilamana wada  di serang bini orang...cemburu buta punya pasal
wada xcakap pun cemburu tu salah...sb syglah die cemburu
tapi kalau cemburu membabi buta..
pakai main serang hendap ja..bukan diri sendiri je malu..tapi merana berpanjangan sebab hidup dalam mainan perasaan cemburu buta

isu yang xpuas hati
firstly, wada keluar makan gn husband dia, tapi bukan keluar berdua..ramai ramai kot
biasa laa..lepas waktu kerja, bagi staff yang stayback kt opis..diorg selalu ajak wada makan kt mamak..lepak2 borak pasal kerja kutuk boss..itu lumrah ..
tapi ntah la perempuan ni...mana fatwa die pakai ntah...suh wada minta izin dulu kalo nk kua mkn even keluar ramai ramai sekalipun..adeh...siapa dia nak suh ak mtk izin bagai..she not anybody to me.. sebetulnya, husband dia la kena bgtahu dgn siapa dia kuar mkn kan..pehal pulak ak nk kne pi melutut minta izin bagai kan..mengarut ngarut..sory sister,...laki kau boleh la ko nak suh ikut ckp kau but not me...kau bukan sape sape dlm hidup aku... kalo fikir logik akal la... suami xpenah bgtahu die kua mkn dgn sesiapa..suddenly ad perempuan text ko mtk izin kua mkn gn laki ko...
of kos si isteri akan fikir perempuan ni nk goda laki dia..even niat asal perempuan tu baik..
sama la juga kes wada ni..bukan xmau bgtahu..kita fikir nak jga hati dia..supposly husband dia la kena bgtau , kena jujur gn bini...tp dlm hukum xde pun ckp suami wajib minta izin kt bini sebaliknya bini WAJIB minta izin suami setiap kali isteri nak buat pape sekali pun..FAHAM.
kalo xpaham mmg ko patut pi belajar balik la kak oiii
kalau x.. selamanye lah ko hidup menderita sb ari ar bermain dgn emosi cemburu buta kau..

isu kedua..kes laki dia dukung wada masa wada pengsan kt opis
hallo..jadah apa ak nak merayu kt laki kau suh dukung aku...bapak bodoh punye statement
aku PENGSAN..sah sah aku xtau pape berlaku..sedar sedar ak kt hospital...tgn aku kena cucuk masuk air..hidup ak dicekup dgn mask inhaler..sb ak semput..

orang pertama yg masuk tengok ak adalah Kak shahnim..kawan baik ak merangkap kakak kesygn aku..muke penuh kerisauan tgok ak..die temankan aku smpai la ak dibawa tuk ICG test and CT scan...lepas kak anim keluar Kak maria masuk tgok aku..then baru ler laki dia masuk tgok before die gerak balik site..siap laki dia ckp gn ak..bini dia nak mai jaga ak if ak admitt..haha..mulia sungguh nak jaga..tp aku bukan budak kecik nk kena orang tunggu...so ak pesan, xyah susah kn diri..ak leh gerak dgn sdri..pi la balik..xyah susahkn bini ko nk dtg jaga ak..bukn ak xleh jalan langsung kan...then lepas tu senior aku masuk bwk makanan..muke gile cuak..adoyaii..menda la sipendek ni kn..lps bg ak mkn sipendek ni ckp dia gn laki perempuan tu balik opis dulu...makanya, kak anim gn kak maria lah yg menemani aku diwad smpailah aku discharge..
tapi tahu tak...perempuan giler ni pi pusing cerita cakap kt boss ak..laki dia pi jaga ak kt hospital smpai abaikan anak bini... wtf punye statement
ko tahu x ni fitnah...dan tahu x dosa fitnah ni cm mane
oh lupaaa...ko bukan tahu pasal agama dosa pahala pun kan...so aku nak bgtau la
dosa fitnah ni ibarat dosa seorang pembunuh

sudah sudah la dok reka cerita yang xwujud pun dalam skrip
stop lah dok heret aku sekali dlm masalah rumahtangga korang
aku xde kena mengena pun

so bulan ni last ak berkhidmat disini..terima kasih byk byk lah wahai perempuan sb menjatuhkan kerjaya aku di sini..its ok. aku xkesah pun..rezeki aku bukan disini...
so selepas penghijrahan aku dr sini..hopefully ko dah xbising bising pasal hbgn aku dgn laki kau
sememangnya aku xde pape pun gn laki kau ok...just opismate. nothing between us. aku repeat. NOTHING BETWEEN US. lepas ni ak syorkan ko serang la staff perempuan yg masih kerja satu opis gn laki kau..sb diorg lgi selalu kua gn laki kau...hahaha..

nasihat aku la..sudah sudah la cari pasal dgn orang..kawal sikit cmburu membabi buta tu
xkemana eh...kalo sayang jaga la laki awk tu elok elok
jgn malukan dia disebabkan sikap cemburu buta kau
bersyukur la sikit ad husbnd penyabar mcm dia
kalau lelaki lain dh lama dh kau kena talak tiga

haishh..mcm mcm ragam manusia
hopefully lepas ni hidup aku aman la dr manusia mcm ni
tmpat baru staff sume perempuan..alhamdulillah..
but still kena berhati hati...sb perempuan ni ad yg suka tikam dr blkg..
hoho...

bye bye cyberjaya..

ipoh...mu tunggu aku datang..



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...