Saturday, December 26, 2015

Tentang Aku PArt 2 : Perjalanan Hidup Seorang QS

Assalamualaikum. Hai Awk Awk Semua ^_^
entry kali ni wada nk share pengalaman wada sebagai seorang wanita yang berkerjaya "Quantity Surveyor" bukan "Quran dan Sunnah" ya..haha..selalu sangat bila orang tanya wada kerja apa? wada bilang kerja QS je..mesti orang cakap "oooo Quran SUnnah ya"..hahaha..tu dah macam ustazah sangat kan..alhamdulillah.hihi.. sebenarnya bukan, QS tu stand for Quantity Surveyor atau dalam bahasa melayu orang panggil JUru Ukur Bahan Dan Bangunan
bidang ni boleh kata masih baru lagi la kt Malaysia..masih Hot seperti Goreng Pisang.. tp xramai yang yg terdedah pada skop kerja QS.  orang hanya tahu dalam dunia construction yang paling femes Engineer dgn Architect
tp xramai yang tahu kewujudan QS dalam dunia construction
sama lah gn wada dulu..xpernah tahu pun pasal kerjaya QS ni. sampai la Cikgu Fizik wada, cikgu Bainah yg bersuara ttg permintaan tinggi kerjaya sbg juru ukur bahan dan bangunan. masa tu wada bru je habis trial SPM. time ni masing masing pertimbangkan hala tuju impian masing masing. masa ni wada xpernah pun terfikir nak joint construction field ni... impian wada masa tu satu je..nak realisasikan impian mak wada
nak wada jd seorang doctor..dulu kemana wada pergi mesti buku biology peneman wada.. tp yala..hidup ni xseindah impian kita...rezeki tidak menyelebihi wada...result SPM agak kurang menyerlah untuk wada teruskan pengajian dlm bidang Medical...sedih.sb xdapat penuhi impian mak. dua hari wada berkurung dlm bilik. kak yong balik, pujuk bawak pi KL.rawat kekecewaan wada. dlm masa yang sama uruskan permohonan UPU wada. dan masa nilah..wada putuskan nk ikut cakap cikgu wada...tap.. QS pilihan wada

Alhamdulillah...tanggal july 2006, wada sambungkan pengajian wada kt CFS IIUM utk continue stdy. masa ni wada start dgn kursus asasi AED ( Architecture & Environmental Design)..bayangkan, masa mula mula joint this fakulti, seriously, wada xda basic Lukisan kejuruteraan kot...sb wada bukan background budak teknik & vokasional...memag zero knowledge..tawakkal je masa ni..awl awal rasa give up jugak la..sb wada rasa rendah diri sgt...CFS IIUM ni tmpat orang bijak pandai je...wada bukan pandai pun (!__!)
tp wada xpernah putus asa..puas nangis puas kena aniaya dgn kawan baik sdri..kena fitnah kena pulau..Alhamdulillah, wada berjaya habiskan kursus AED kt cini..di cini..byk betul kenangan manis dan pahit..masih segar diingatan wada. 
dah hbis buat foundation stdy, wada continue buat degree kt main campus IIUM Gombak
maka...disinilah bermulanya perjalanan hidup wada sebagai seorang QS..
Tahun pertama ...agak sukar sedikit utk adopt segala pembelajaran tp itu bukan lah penghalang tuk wada terus melngkah..sedkit demi sdikit, wada mula jatuh cinta dgn bidang baru ni..
tahun kedua, ketiga dan keempat
alhamdulillah....berkat kesabaran dan ketekunan belajar..tahun 2012 wada graduate dgn segulung degree 
"Bachelor of Quantity Surveyor"
tadaaa....time ni nervous giler sebab sultan Pahang yg bg degree scroll...bangga gila sb dpt ngadap sultan.hahaha (ini statement poyo.abaikan) :P
inilah hadiah paling bermakna buat mak ayah
"maafkan saya mak.saya xdpt nak jdi doctor spt yg mak impiakn.tapi sy janji suatu hari nanti sy akn jd seorang QS yang berjaya"

masih terngiang ngiang lagi kata-kata tu...sedih.tp nak wat mcm mana kan....dah tertulis kehidupan wada mcm ni... sob sob..

ok.lupakan kesedihan itu..sambung balik cerita

selang sebulan wada grad, wada ditawarkan berkrja sbg QS di Ipoh.salah sebuah syarikat kontraktor. maka disini lah bermula kerjaya wada sebg sorg QS. 
siang malam bertungkus lumus wada siapkan tender. suatu pengalaman yang menarik bila dpt bekerja direct dgn bigboss. sama sama stayback kt office utk siapkan tender. pengalaman buat tender Design & BUilt memg lain dari yang lain. terlalu byk perkara wada dpt beljar.walaupun gaji masa tu starting RM1800 ( agak kecik sbnrnye tp syukur alhamdulillah, ad gak rezeki kan) wada enjoy kerja disitu.
masa ni memg seronok walaupun berendam air mata sb family xfaham kerjaya wada..smpai ada yg fitnah wada balik lewat malam pukul 1-2 pg pi clubbing (sakit hati kot...)padahal masa tu wada bz siapkan tender, wada telan sahaja tohmahan tu...alhamdulillah wada berjaya siapkan satu tender tuk project Mindeft seberang takir...adlh satu kepuasan dan pengalaman yg paling bermakna saat tu..selang beberapa bulan, bigboss ajak lg wada joint bidding tender Project Mindeft Terengganu DAN sandakan..dua tender serentak date line..gile r..rasa nak tercabut je kepala time ni..but i'm enjoy the stress together with my big boss..
dan masa inilah..ujian maha hebat bila mana wada berdepan dgn salah seorang family members yg xhabis habis buat fitnah kt wada...agak susah sebenarnya bila ada yang xfaham kerjaya QS ni mcm mana...kesibukan yg luar biasa bisa mengundang fitnah..masa ni wada betul betul hampir giveup..rasa sedih teramat sgt...rasa diri ni xdiperlukan oleh sesiapa..akhirnya...wada give up dipertengahan jalan..wada resign.bigboss mmg sygkn wada..dia tahu wada boleh pergi jauh lg...tp wada tertekan dengan family wada yg xpernah nak cuba faham kerjaya wada. akhirnya wada resign. pulang ke kg. wada protess. wada xmahu bekerja. biar mereka tahu betapa marahnya wada. mereka punca wada mcm ni. 8 bulan wada menganggur..mak ayah bising sb hutang PTPTN sapa nak bayar..hutang motor sapa nak bayar..insurans sapa nak bayar?...haaa rasakan..time wada kerja banyak pulak ceritanya..kita penat penat pi cari rezeki boleh plak kn buat cerita kata kita pi clubbing laa..melacur sana sini...this is fucking bitch!! yg wada rasa sakit hati sangat sangat...last last sakit telinga mak ayah dok bising...akhirnya, wada decide untuk keluar merantau. tapi kali ni, wada xkan tumpang ahli keluarga wada. nekad. susah senang wada tanggung sendiri. berbekal kecekalan yang ad, berkat pertolongan kawan baik wada , Tina, akhirnya wada dapat kerja kt Cheras. sebgai contract executiive. nama lain utk QS
di sini....
wada dilatih utk menjadi seorang taker oFF oleh manager wada..ALex Hong nama dia..hensem orang nya
suke membebel dan bg motivasi kt staff dia
wada selalu assits dia wat Tender
disebabkan pengalaman yg lalu..maka wada dipilih olehnya untuk bantu beliau wat tender..
dari project Malaysia smpai la project Kt Thailand
wada bantu dia..sama situasi masa wada kerja kt tempat lama..cuma bezanya, wada hanya deal dgn contract manager, bukan big boss.. -_-'
baru lah aman hidup wada bila tak bergantung sgt dgn ahli keluarga..cume sesekali tu ad la juga pinjam duit bila gaji lmbat masuk...problem kerja dekat Company Sub Kontraktor ni..Gaji lmbat Masuk....itu yang xbest... lagi xbest bila ad hamba Allah ni yg suka cucuk Alex Hong marah marah kt wada. kalau ikutkan hal remeh je pun...xperlu kot smpai nak ngadu domba kt manager kan...
hal dekat rumah...kau nak ngadu kt manager..seriously xmatang ... xlama wada kerja cini.. sb gaji selalu lambat...makanya terpksa laaaa wada cari tempat kerja baru

akhirnyaaaa...di castmet la wada temui apa yang wada inginkan selama ini..pengalaman baru sbg site Quantity Surveyor...kalau dulu wada byk involve dlm bidding tender...tapi di Castmet, totally different. wada start balik dari zero. berbekalkan skill taker off yg ada...(ate ini je pun yg wada mahir) wada mula mengorak langkah dlm family Castmet... perit jerih yg wada lalui...suatu pengalaman yg sukar dilupai..pertama kali nya wada menangis depan boss..sebab tekanan kerja..masih ingt lg ayat dia " hari ini saya lihat kamu menangis.tp saya harap awak seorang yang kuat, yang xgive up.sy nak tengok lepas hari ini awak bangun,jd kuat sikit adik**sambil gosok gosok kepala aku.
perghh..satu aura positive zuppp masuk dlm bdn..aku kua bilik dgn senyuman...ya ak mesti bangkit . satu per satu ak adopt dlm diri ak..byk penglaman baru yg aku pelajari di sini..
di castmet ni...kerja sini mmg best..tp satu ja...susah giler nk dapat cuti dgn rules cmpny yg bg wada kalah sekolah punya peraturan...hanya mereka yg berjiwa disiplin dan hati kering sahaja mampu bertahan lama di sini...haha
pejam celik pejam celik dah setahun lbih ckit wada disini...phase 1 yg wada incharge dr awal pun dah nak handover lg dua tiga bulan..suatu pengalaman yg bermakna buat wada dlm dunia construction.pelbagai ragam manusia, ad yg positive ad yang negative. itu semua guru buat wada terus belajr dan belajar, perjalanan wada masih lagi jauh..byk lagi perkara yg perlu wada explore.

alhamdulillah..wada tunaikan janji wada pada mak dan ayah
kini, wada dapat melihat senyuman yang terukir dibibir mak dan ayah...wada seronok sgt dapat gembirakn mak ayh dgn kejayaan wada...walaupun ad sesetgah pihak cuba menjatuhkan wada dgn pelbagai fitnah dan tohmahan
mak ayah tetap memihak wada...kerana mereka lebih kenal siapa wada .terima kasih mak, ayah..sebab xjemu bagi sokongan kt wada..apa yang wada kecapi hari ini adlh kerana dorongan dan doa mak dan ayah...
dan kini wada mampu tersenyum bila melihat air mata kegembiraan mak dan ayah...
cuma ad satu perkara sahaja lagi yg wada belum tunaikan
yakni hadiahkn mak ayh seorang menantu...
haishh....maaf mak ayh, wada belum bersedia lg nak kawin..hahaha.
cuma wada nk bgtau...wada dah ad Mr Flash Light. siapa dia tu?hmmm biarlah wada dan Allah sahaja yang tahu
kenapa "Flash Light"
sebab...
Dia selalu buat wada tersnyum disetiap kedukaan ku
die selalu buat wada ketawa disaat kemurunganku
dia selalu tenangkan wada disaat kegelisahanku
dan dia guru utk wada bljr erti kehidupan yg sebenarnya
terima kasih sebab sudi jaga wada
walaupun wada tahu...wada ni kuat emo, mcm budak budak
tp dia tetap sabar melayan karenah wada
wada hanya mampu menyintainya
tapi xmampu memiliknya
sebab

biarlah rahsiaaaa...
inside here..its hurt (!__!)

**eh eh..dah lari tajuk ni.terjiwang la pulak kan.hihi
okey...kali ni wada xlompat lompat company dah. sb dah selesa berkhidmat di sini. apa yg wada cari selama ni...semuanya ad di sini..biasalah adat berkerja. ada pasang surutnya..just...enjoy the stress. mana ada kerja yang senang. semuanya bermula dr kesukaran. jadi buat adik adik diluar sana..jgn mudah putus asa ya.selagi boleh bangkit, bangunlah.teruskan melangkah.kerana dihujung sana pasti kejayaan menunggu di sana.



abaikan kegemukan ku..itu tanda hati tgh bahagia..wakakakaka

Que sera sera
whatever will be will
the future's not ours to see
que sera sera
whatever will be, will be

when i grew up and fell in love
i asked my sweet heart
what lies ahead
will we have rainbows
day after day
here's what my sweet heard said

Que sera sera
whatever will be will be
the future's not ours to see
Que sera sera
whatever will be will be

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...