Thursday, December 31, 2015

Tentang Aku Part 5 : 10 SIFAT WANITA YANG MENDATANGKAN REZEKI BAGI SUAMI

Assalamualaikum ..hai semua, hari ni wada nk share sedikit info mengenai hubung kait wanita dengan rezeki..jom sama sama kita fahami, dan praktiskan dalam kehidupan kita seharian. in Sya Allah.

Banyak suami yang mungkin tidak tahu bahwa rezekinya dengan izin Allah mengalir lancar atas peran istri. Memang tidak bisa dilihat secara kasat mata, namun bisa dijelaskan secara spiritual bahwa 10 sifat istri ini ‘membantu’ mendatangkan rezeki bagi suaminya.
1. Istri yang pandai bersyukur
Istri yang bersyukur atas segala karunia Allah pada hakikatnya dia sedang mengundang tambahan nikmat untuk suaminya. Termasuk rezeki. Punya suami, bersyukur. Menjadi ibu, bersyukur. Anak-anak bisa mengaji, bersyukur. Suami memberikan nafkah, bersyukur. Suami memberikan hadiah, bersyukur. Suami mencintai setulus hati, bersyukur. Suami memberikan kenikmatan sebagai suami istri, bersyukur.
وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِنْ كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ
“Dan ingatlah ketika Tuhanmu memaklumkan: jika kalian bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu dan jika kamu mengingkari (nikmatKu) maka sesungguhnya adzabku sangat pedih” (QS. Ibrahim: 7)
2. Istri yang tawakal kepada Allah
Di saat seseorang bertawakkal kepada Allah, Allah akan mencukupi rezekinya.
وَمَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ
“Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya.” (QS. Ath Thalaq: 3)
Jika seorang istri bertawakkal kepada Allah, sementara dia tidak bekerja, dari mana dia dicukupkan rezekinya. Allah akan mencukupkannya dari jalan lain, tidak selalu harus langsung diberikan kepada wanita tersebut. Bisa jadi Allah akan memberikan rezeki yang banyak kepada suaminya, lalu suami tersebut memberikan nafkah yang cukup kepada dirinya.
3. Istri yang baik agamanya
Rasulullah menjelaskan bahwa wanita dinikahi karena empat perkara. Karena hartanya, kecantikannya, nasabnya dan agamanya.
فَاظْفَرْ بِذَاتِ الدِّينِ تَرِبَتْ يَدَاكَ
“Pilihlah karena agamanya, niscaya kamu beruntung” (HR. Al Bukhari dan Muslim)
Beruntung itu beruntung di dunia dan di akhirat. Beruntung di dunia, salah satu aspeknya adalah dimudahkan mendapatkan rezeki yang halal.
Coba kita perhatikan, insya Allah tidak ada satu pun keluarga yang semua anggotanya taat kepada Allah kemudian mereka mati kelaparan atau nasibnya mengenaskan. Lalu bagaimana dengan seorang suami yang banyak bermaksiat kepada Allah tetapi rezekinya lancar? Bisa jadi Allah hendak memberikan rezeki kepada istri dan anak-anaknya melalui dirinya. Jadi berkat taqwa istrinya dan bayi atau anak kecilnya yang belum berdosa, Allah kemudian mempermudah rezekinya. Suami semacam itu sebenarnya berhutang pada istrinya.
4. Istri yang banyak beristighfar
Di antara keutamaan istighfar adalah mendatangkan rezeki. Hal itu bisa dilihat dalam Surat Nuh ayat 10 hingga 12. Bahwa dengan memperbanyak istighfar, Allah akan mengirimkan hujan dan memperbanyak harta.
فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا
يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُمْ مِدْرَارًا
وَيُمْدِدْكُمْ بِأَمْوَالٍ وَبَنِينَ وَيَجْعَلْ لَكُمْ جَنَّاتٍ وَيَجْعَلْ لَكُمْ أَنْهَارًا
“Maka aku katakan kepada mereka, ‘Mohonlah ampun kepada Tuhanmu’, sesunguhnya Dia adalah Maha Pengampun, niscaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, memperbanyak harta dan anak-anakmu, mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (pula di dalamnya) sungai-sungai untukmu” (QS. Nuh : 10-12)
5. Istri yang gemar silaturahim
Istri yang gemar menyambung silaturahim, baik kepada orang tuanya, mertuanya, sanak familinya, dan saudari-saudari seaqidah, pada hakikatnya ia sedang membantu suaminya memperlancar rezeki. Sebab keutamaan silaturahim adalah dilapangkan rezekinya dan dipanjangkan umurnya.
مَنْ سَرَّهُ أَنْ يُبْسَطَ لَهُ فِى رِزْقِهِ ، وَأَنْ يُنْسَأَ لَهُ فِى أَثَرِهِ ، فَلْيَصِلْ رَحِمَهُ
“Siapa yang suka dilapangkan rizkinya dan dipanjangkan umurnya hendaklah dia menyambung silaturrahmi.” (HR. Al Bukhari dan Muslim)
6. Istri yang suka bersedekah
Istri yang suka bersedekah, dia juga pada hakikatnya sedang melipatgandakan rezeki suaminya. Sebab salah satu keutamaan sedekah sebagaimana disebutkan dalam surat Al Baqarah, akan dilipatgandakan Allah hingga 700 kali lipat. Bahkan hingga kelipatan lain sesuai kehendak Allah.
Jika istri diberi nafkah oleh suaminya, lalu sebagiannya ia gunakan untuk sedekah, mungkin tidak langsung dibalas melaluinya. Namun bisa jadi dibalas melalui suaminya. Jadilah pekerjaan suaminya lancar, rezekinya berlimpah.
مَثَلُ الَّذِينَ يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنْبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِي كُلِّ سُنْبُلَةٍ مِئَةُ حَبَّةٍ وَاللَّهُ يُضَاعِفُ لِمَنْ يَشَاءُ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ
“Perumpamaan orang-orang yang menaf­kahkan hartanya di jalan Allah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh bulir, pada tiap-tiap bulir ada seratus biji. Allah melipatgandakan (ganjaran) bagi siapa saja yang Dia kehendaki. Dan Allah Mahaluas lagi Maha Mengetahui.” (QS. Al Baqarah: 261)
7. Istri yang bertaqwa
Orang yang bertaqwa akan mendapatkan jaminan rezeki dari Allah Subhanahu wa Ta’ala. Bahkan ia akan mendapatkan rezeki dari arah yang tak disangka-sangka. Sebagaimana firman Allah dalam surat Ath Talaq ayat 2 dan 3.
وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا
وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ
“Barangsiapa bertaqwa kepada Allah, niscaya Dia akan mengadakan jalan keluar baginya dan memberinya rizki dari arah yang tidak disangka-sangka” (QS. At Thalaq: 2-3)
8. Istri yang selalu mendoakan suaminya
Jika seseorang ingin mendapatkan sesuatu, ia perlu mengetahui siapakah yang memilikinya. Ia tidak bisa mendapatkan sesuatu tersebut melainkan dari pemiliknya.
Begitulah rezeki. Rezeki sebenarnya adalah pemberian dari Allah Azza wa Jalla. Dialah yang Maha Pemberi rezeki. Maka jangan hanya mengandalkan usaha manusiawi namun perbanyaklah berdoa memohon kepadaNya. Doakan suami agar senantiasa mendapatkan limpahan rezeki dari Allah, dan yakinlah jika istri berdoa kepada Allah untuk suaminya pasti Allah akan mengabulkannya.
وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ
“DanTuhanmu berfirman: Berdoalah kepadaKu niscaya Aku kabulkan” (QS. Ghafir: 60)
9. Istri yang gemar shalat dhuha
Shalat dhuha merupakan shalat sunnah yang luar biasa keutamaannya. Shalat dhuha dua raka’at setara dengan 360 sedekah untuk menggantikan hutang sedekah tiap persendian. Shalat dhuha empat rakaat, Allah akan menjami rezekinya sepanjang hari.
فِى الإِنْسَانِ ثَلاَثُمِائَةٍ وَسِتُّونَ مَفْصِلاً فَعَلَيْهِ أَنْ يَتَصَدَّقَ عَنْ كُلِّ مَفْصِلٍ مِنْهُ بِصَدَقَةٍ. قَالُوا وَمَنْ يُطِيقُ ذَلِكَ يَا نَبِىَّ اللَّهِ قَالَ النُّخَاعَةُ فِى الْمَسْجِدِ تَدْفِنُهَا وَالشَّىْءُ تُنَحِّيهِ عَنِ الطَّرِيقِ فَإِنْ لَمْ تَجِدْ فَرَكْعَتَا الضُّحَى تُجْزِئُكَ
“Di dalam tubuh manusia terdapat 360 sendi, yang seluruhnya harus dikeluarkan sedekahnya.” Mereka (para sahabat) bertanya, “Siapakah yang mampu melakukan itu wahai Nabiyullah?” Beliau menjawab, “Engkau membersihkan dahak yang ada di dalam masjid adalah sedekah, engkau menyingkirkan sesuatu yang mengganggu dari jalan adalah sedekah. Maka jika engkau tidak menemukannya (sedekah sebanyak itu), maka dua raka’at Dhuha sudah mencukupimu.” (HR. Abu Dawud)
يَقُولُ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ يَا ابْنَ آدَمَ لاَ تُعْجِزْنِى مِنْ أَرْبَعِ رَكَعَاتٍ فِى أَوَّلِ نَهَارِكَ أَكْفِكَ آخِرَهُ
Allah ‘Azza wa Jalla berfirman, “Wahai anak Adam, janganlah engkau luput dari empat rakaat di awal harimu, niscaya Aku cukupkan untukmu di sepanjang hari itu.” (HR. Ahmad)
10. Istri yang taat dan melayani suaminya
Salah satu kewajiban istri kepada suami adalah mentaatinya. Sepanjang perintah suami tidak dalam rangka mendurhakai Allah dan RasulNya, istri wajib mentaatinya.
Apa hubungannya dengan rezeki? Ketika seorang istri taat kepada suaminya, maka hati suaminya pun tenang dan damai. Ketika hatinya damai, ia bisa berpikir lebih jernih dan kreatifitasnya muncul. Semangat kerjanya pun menggebu. Ibadah juga lebih tenang. Insya Allah rezekinya pun lebih lancar.

Wednesday, December 30, 2015

Tentang Aku Part 4 : Istikharah Cinta


Bersaksi Cinta Diatas Cinta
Dalam Alunan Tasbih Ku Ini
Menerka Hati Yang Tersembunyi
Berteman Di Malam Sunyi Penuh Do'a

Sebut Nama Mu Terukir Merdu
Tertulis Dalam Sajadah Cinta
Tetapkan Pilihan Sebagai Teman
Kekal Abadi Hingga Akhir Zaman

Istikharah Cinta Memanggilku
Memohon Petunjuk-Mu
Satu Nama Teman Setia
Naluriku Berkata

Dipenantian Luahan Rasa
Teguh Satu Pilihan
Pemenuh Separuh Nafasku
Dalam Mahabbah Rindu

Di Istikharah Cinta..

Tentang Aku Part 3 : " Isteri Cerdik Yang Solehah"

"isteri cerdik yang solehah
penyejuk mata, penawar hati, penajam fikiran
dirumah dia isteri di jalanan kawan
di waktu kita buntu dia penunjuk jalan "

wada suka nyanyi lagu ni..sebab lagu ni banyak memberi inpirasi kt wada
bila hayati bait bait lagu ni
buat wada tersenyum sorang sorang..
smbil berangan nk jd cm yg diceritakan dalam lagu ni..haha..yes!! wada memang kuat berangan pun...xsalahkan pasal anganan utk menjadi yang terbaik..jnji diikuti dengan usaha..betul x?

sebut pasal isteri cerdik yang solehah ni
kite selalu je dengar tazkirah dan ceramah2 kt kaca tv..
isteri ni mudah sangat nak dapat pahala
contohnya...suami penat pulang dr kerja, kita isteri smbut suami dengan senyuman
dah dapat pahala
cium pipi suami...pun dapat pahal
sediakn makan minum suami pun dapat pahala..
mudahkan kaum isteri nak dapat pahala...

tapi..sayang seribu kali sayang
ramai diantara kita xpernah sedar atau xpernah nak ambil tahu atau memg sengaja xnak tahu.. 

rasanya dekat televisyen kerap kali kot ad tazkirah mengenai isu rumah tangga dan peranan suami isteri dlm menggapai mawaddah dan sakinah dlm kebahagiaan rumah tangga

tapi wada sedih
sebab masih ad lagi yg x sedar perkara perkara kecik yg mana sebenarnya memberi pahala buat isteri tapi kita xbuat
dan ada diantara kita bila dapat suami yang ringan tulang membantu isteri, ambil kesempatan pula 'membuli suami'...dah tu, terlepas la kn nk dpt pahala dr amalan yg sekecik kecik tu kan..

mmg betul xsalah kalau suami ingin menolong isteri buat kerja  rumah
tapi lagi indah kalau isteri dan suami sama sama buat kerja...haaaa, baru lah romantik kan..sama-sama dapat pahala

jom sama sama reset minda
buang yang keruh ambil yang jernih
sama sama kita didik diri kita
menjadi ' isteri cerdik yang solehah'

Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata penawar hati penajam fikiran
Di rumah dia istri di jalanan kawan
Di waktu kita buntu
Dia penunjuk jalan

Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata penawar hati penajam fikiran
Di rumah dia isteri di jalanan kawan
Di waktu kita buntu
Dia penunjuk jalan

Pandangan kita diperteguhkan
Menjadikan kita tetap pendirian
Ilmu yang diberi dapat disimpan
Kita lupa dia mengingatkan

Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata penawar hati penajam fikiran
Di rumah dia isteri di jalanan kawan
Di waktu kita buntu
Dia penunjuk jalan

Nasihat kita dijadikan pakaian
Silap kita dia betulkan
Penghibur diwaktu kesunyian
Terasa ramai bila bersamanya

Dia umpama tongkat sibuta
Bila tiada satu kehilangan
Dia ibarat simpanan ilmu
Semoga kekal untuk diwariskan

Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata penawar hati penajam fikiran
Di rumah dia istri di jalanan kawan
Di waktu kita buntu
Dia penunjuk jalan

Dia umpama tongkat sibuta
Bila tiada satu kehilangan
Dia ibarat simpanan ilmu
Semoga kekal untuk diwariskan
(isteri cerdik yang sholehah)

Dia umpama tongkat sibuta
Bila tiada satu kehilangan
(isteri cerdik yang sholehah)
Dia ibarat simpanan ilmu
Semoga kekal untuk diwariskan

Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata penawar hati penajam fikiran
Di rumah dia isteri di jalanan kawan
Di waktu kita buntu
Dia penunjuk jalan

Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata penawar hati penajam fikiran
Di rumah dia isteri di jalanan kawan
Di waktu kita buntu
Dia penunjuk jalan



Saturday, December 26, 2015

Tentang Aku PArt 2 : Perjalanan Hidup Seorang QS

Assalamualaikum. Hai Awk Awk Semua ^_^
entry kali ni wada nk share pengalaman wada sebagai seorang wanita yang berkerjaya "Quantity Surveyor" bukan "Quran dan Sunnah" ya..haha..selalu sangat bila orang tanya wada kerja apa? wada bilang kerja QS je..mesti orang cakap "oooo Quran SUnnah ya"..hahaha..tu dah macam ustazah sangat kan..alhamdulillah.hihi.. sebenarnya bukan, QS tu stand for Quantity Surveyor atau dalam bahasa melayu orang panggil JUru Ukur Bahan Dan Bangunan
bidang ni boleh kata masih baru lagi la kt Malaysia..masih Hot seperti Goreng Pisang.. tp xramai yang yg terdedah pada skop kerja QS.  orang hanya tahu dalam dunia construction yang paling femes Engineer dgn Architect
tp xramai yang tahu kewujudan QS dalam dunia construction
sama lah gn wada dulu..xpernah tahu pun pasal kerjaya QS ni. sampai la Cikgu Fizik wada, cikgu Bainah yg bersuara ttg permintaan tinggi kerjaya sbg juru ukur bahan dan bangunan. masa tu wada bru je habis trial SPM. time ni masing masing pertimbangkan hala tuju impian masing masing. masa ni wada xpernah pun terfikir nak joint construction field ni... impian wada masa tu satu je..nak realisasikan impian mak wada
nak wada jd seorang doctor..dulu kemana wada pergi mesti buku biology peneman wada.. tp yala..hidup ni xseindah impian kita...rezeki tidak menyelebihi wada...result SPM agak kurang menyerlah untuk wada teruskan pengajian dlm bidang Medical...sedih.sb xdapat penuhi impian mak. dua hari wada berkurung dlm bilik. kak yong balik, pujuk bawak pi KL.rawat kekecewaan wada. dlm masa yang sama uruskan permohonan UPU wada. dan masa nilah..wada putuskan nk ikut cakap cikgu wada...tap.. QS pilihan wada

Alhamdulillah...tanggal july 2006, wada sambungkan pengajian wada kt CFS IIUM utk continue stdy. masa ni wada start dgn kursus asasi AED ( Architecture & Environmental Design)..bayangkan, masa mula mula joint this fakulti, seriously, wada xda basic Lukisan kejuruteraan kot...sb wada bukan background budak teknik & vokasional...memag zero knowledge..tawakkal je masa ni..awl awal rasa give up jugak la..sb wada rasa rendah diri sgt...CFS IIUM ni tmpat orang bijak pandai je...wada bukan pandai pun (!__!)
tp wada xpernah putus asa..puas nangis puas kena aniaya dgn kawan baik sdri..kena fitnah kena pulau..Alhamdulillah, wada berjaya habiskan kursus AED kt cini..di cini..byk betul kenangan manis dan pahit..masih segar diingatan wada. 
dah hbis buat foundation stdy, wada continue buat degree kt main campus IIUM Gombak
maka...disinilah bermulanya perjalanan hidup wada sebagai seorang QS..
Tahun pertama ...agak sukar sedikit utk adopt segala pembelajaran tp itu bukan lah penghalang tuk wada terus melngkah..sedkit demi sdikit, wada mula jatuh cinta dgn bidang baru ni..
tahun kedua, ketiga dan keempat
alhamdulillah....berkat kesabaran dan ketekunan belajar..tahun 2012 wada graduate dgn segulung degree 
"Bachelor of Quantity Surveyor"
tadaaa....time ni nervous giler sebab sultan Pahang yg bg degree scroll...bangga gila sb dpt ngadap sultan.hahaha (ini statement poyo.abaikan) :P
inilah hadiah paling bermakna buat mak ayah
"maafkan saya mak.saya xdpt nak jdi doctor spt yg mak impiakn.tapi sy janji suatu hari nanti sy akn jd seorang QS yang berjaya"

masih terngiang ngiang lagi kata-kata tu...sedih.tp nak wat mcm mana kan....dah tertulis kehidupan wada mcm ni... sob sob..

ok.lupakan kesedihan itu..sambung balik cerita

selang sebulan wada grad, wada ditawarkan berkrja sbg QS di Ipoh.salah sebuah syarikat kontraktor. maka disini lah bermula kerjaya wada sebg sorg QS. 
siang malam bertungkus lumus wada siapkan tender. suatu pengalaman yang menarik bila dpt bekerja direct dgn bigboss. sama sama stayback kt office utk siapkan tender. pengalaman buat tender Design & BUilt memg lain dari yang lain. terlalu byk perkara wada dpt beljar.walaupun gaji masa tu starting RM1800 ( agak kecik sbnrnye tp syukur alhamdulillah, ad gak rezeki kan) wada enjoy kerja disitu.
masa ni memg seronok walaupun berendam air mata sb family xfaham kerjaya wada..smpai ada yg fitnah wada balik lewat malam pukul 1-2 pg pi clubbing (sakit hati kot...)padahal masa tu wada bz siapkan tender, wada telan sahaja tohmahan tu...alhamdulillah wada berjaya siapkan satu tender tuk project Mindeft seberang takir...adlh satu kepuasan dan pengalaman yg paling bermakna saat tu..selang beberapa bulan, bigboss ajak lg wada joint bidding tender Project Mindeft Terengganu DAN sandakan..dua tender serentak date line..gile r..rasa nak tercabut je kepala time ni..but i'm enjoy the stress together with my big boss..
dan masa inilah..ujian maha hebat bila mana wada berdepan dgn salah seorang family members yg xhabis habis buat fitnah kt wada...agak susah sebenarnya bila ada yang xfaham kerjaya QS ni mcm mana...kesibukan yg luar biasa bisa mengundang fitnah..masa ni wada betul betul hampir giveup..rasa sedih teramat sgt...rasa diri ni xdiperlukan oleh sesiapa..akhirnya...wada give up dipertengahan jalan..wada resign.bigboss mmg sygkn wada..dia tahu wada boleh pergi jauh lg...tp wada tertekan dengan family wada yg xpernah nak cuba faham kerjaya wada. akhirnya wada resign. pulang ke kg. wada protess. wada xmahu bekerja. biar mereka tahu betapa marahnya wada. mereka punca wada mcm ni. 8 bulan wada menganggur..mak ayah bising sb hutang PTPTN sapa nak bayar..hutang motor sapa nak bayar..insurans sapa nak bayar?...haaa rasakan..time wada kerja banyak pulak ceritanya..kita penat penat pi cari rezeki boleh plak kn buat cerita kata kita pi clubbing laa..melacur sana sini...this is fucking bitch!! yg wada rasa sakit hati sangat sangat...last last sakit telinga mak ayah dok bising...akhirnya, wada decide untuk keluar merantau. tapi kali ni, wada xkan tumpang ahli keluarga wada. nekad. susah senang wada tanggung sendiri. berbekal kecekalan yang ad, berkat pertolongan kawan baik wada , Tina, akhirnya wada dapat kerja kt Cheras. sebgai contract executiive. nama lain utk QS
di sini....
wada dilatih utk menjadi seorang taker oFF oleh manager wada..ALex Hong nama dia..hensem orang nya
suke membebel dan bg motivasi kt staff dia
wada selalu assits dia wat Tender
disebabkan pengalaman yg lalu..maka wada dipilih olehnya untuk bantu beliau wat tender..
dari project Malaysia smpai la project Kt Thailand
wada bantu dia..sama situasi masa wada kerja kt tempat lama..cuma bezanya, wada hanya deal dgn contract manager, bukan big boss.. -_-'
baru lah aman hidup wada bila tak bergantung sgt dgn ahli keluarga..cume sesekali tu ad la juga pinjam duit bila gaji lmbat masuk...problem kerja dekat Company Sub Kontraktor ni..Gaji lmbat Masuk....itu yang xbest... lagi xbest bila ad hamba Allah ni yg suka cucuk Alex Hong marah marah kt wada. kalau ikutkan hal remeh je pun...xperlu kot smpai nak ngadu domba kt manager kan...
hal dekat rumah...kau nak ngadu kt manager..seriously xmatang ... xlama wada kerja cini.. sb gaji selalu lambat...makanya terpksa laaaa wada cari tempat kerja baru

akhirnyaaaa...di castmet la wada temui apa yang wada inginkan selama ini..pengalaman baru sbg site Quantity Surveyor...kalau dulu wada byk involve dlm bidding tender...tapi di Castmet, totally different. wada start balik dari zero. berbekalkan skill taker off yg ada...(ate ini je pun yg wada mahir) wada mula mengorak langkah dlm family Castmet... perit jerih yg wada lalui...suatu pengalaman yg sukar dilupai..pertama kali nya wada menangis depan boss..sebab tekanan kerja..masih ingt lg ayat dia " hari ini saya lihat kamu menangis.tp saya harap awak seorang yang kuat, yang xgive up.sy nak tengok lepas hari ini awak bangun,jd kuat sikit adik**sambil gosok gosok kepala aku.
perghh..satu aura positive zuppp masuk dlm bdn..aku kua bilik dgn senyuman...ya ak mesti bangkit . satu per satu ak adopt dlm diri ak..byk penglaman baru yg aku pelajari di sini..
di castmet ni...kerja sini mmg best..tp satu ja...susah giler nk dapat cuti dgn rules cmpny yg bg wada kalah sekolah punya peraturan...hanya mereka yg berjiwa disiplin dan hati kering sahaja mampu bertahan lama di sini...haha
pejam celik pejam celik dah setahun lbih ckit wada disini...phase 1 yg wada incharge dr awal pun dah nak handover lg dua tiga bulan..suatu pengalaman yg bermakna buat wada dlm dunia construction.pelbagai ragam manusia, ad yg positive ad yang negative. itu semua guru buat wada terus belajr dan belajar, perjalanan wada masih lagi jauh..byk lagi perkara yg perlu wada explore.

alhamdulillah..wada tunaikan janji wada pada mak dan ayah
kini, wada dapat melihat senyuman yang terukir dibibir mak dan ayah...wada seronok sgt dapat gembirakn mak ayh dgn kejayaan wada...walaupun ad sesetgah pihak cuba menjatuhkan wada dgn pelbagai fitnah dan tohmahan
mak ayah tetap memihak wada...kerana mereka lebih kenal siapa wada .terima kasih mak, ayah..sebab xjemu bagi sokongan kt wada..apa yang wada kecapi hari ini adlh kerana dorongan dan doa mak dan ayah...
dan kini wada mampu tersenyum bila melihat air mata kegembiraan mak dan ayah...
cuma ad satu perkara sahaja lagi yg wada belum tunaikan
yakni hadiahkn mak ayh seorang menantu...
haishh....maaf mak ayh, wada belum bersedia lg nak kawin..hahaha.
cuma wada nk bgtau...wada dah ad Mr Flash Light. siapa dia tu?hmmm biarlah wada dan Allah sahaja yang tahu
kenapa "Flash Light"
sebab...
Dia selalu buat wada tersnyum disetiap kedukaan ku
die selalu buat wada ketawa disaat kemurunganku
dia selalu tenangkan wada disaat kegelisahanku
dan dia guru utk wada bljr erti kehidupan yg sebenarnya
terima kasih sebab sudi jaga wada
walaupun wada tahu...wada ni kuat emo, mcm budak budak
tp dia tetap sabar melayan karenah wada
wada hanya mampu menyintainya
tapi xmampu memiliknya
sebab

biarlah rahsiaaaa...
inside here..its hurt (!__!)

**eh eh..dah lari tajuk ni.terjiwang la pulak kan.hihi
okey...kali ni wada xlompat lompat company dah. sb dah selesa berkhidmat di sini. apa yg wada cari selama ni...semuanya ad di sini..biasalah adat berkerja. ada pasang surutnya..just...enjoy the stress. mana ada kerja yang senang. semuanya bermula dr kesukaran. jadi buat adik adik diluar sana..jgn mudah putus asa ya.selagi boleh bangkit, bangunlah.teruskan melangkah.kerana dihujung sana pasti kejayaan menunggu di sana.



abaikan kegemukan ku..itu tanda hati tgh bahagia..wakakakaka

Que sera sera
whatever will be will
the future's not ours to see
que sera sera
whatever will be, will be

when i grew up and fell in love
i asked my sweet heart
what lies ahead
will we have rainbows
day after day
here's what my sweet heard said

Que sera sera
whatever will be will be
the future's not ours to see
Que sera sera
whatever will be will be

Friday, December 25, 2015

Tentang Aku Part 1 : Hidup ini tidak Seindah Yang Dimpikan

Assalamualaikum..hai semu ^_^

dah lama rasanya xupdate pape kt blog ni.sampai dah berhabuk tebal... *lap lap cikit habuknya..hihi
mungkin dah ramai yg xbaca blog dh kan..zaman kegemilangan berblogging kian suram lately ni kan..
wada bukan xnak active berblogging..tp kekangan masa menyebabkan wada xsempat nk update pape..tp bilamana dah lama xberblogging..rasa cm xbest plak..yelaa kalau dulu, bila wada sedih ke, gembira ke atau pape yg berlaku disekeliling wada kongsikan di sini..yelaa, xsemua perkara perlu wada ceritakan kt kawan2  dan keluarga.lgpun mereka bukan ada masa pun nk dgr luahan kita dan kadang2 mereka bukan faham pun ap yg kita luahkan..hanya angguk angguk geleng-geleng kepala..paling kuat pun " sabarlah wada, kuatkan semangat". sb tu wada suka menulis. dengan menulis, wada lebih tenang, sekurangnya ap yg terbeku di dada diluahkan di blog. jadi, posting pertama untuk tahun 2015.. walau pun tinggal bpe ari je lg nak hbis thun 2015
wada nak update "tentang Aku Part 1"...amboiii..smpai ber part part pulak kan...haaaa gittewww..haha

Tentang Aku Part 1 : Hidup ini xseindah yang dimpikan

"Perjalanan Hidup Seorang Quantity Surveyor"

Alhamdulillah....pejam celik pejam celik dah tiga tahun wada berkecimpung dalam dunia construction..segala pahit manis semua dah telan..rasa macam baru semalam sahaja graduate dari IIUM.cepatkan masa berlalu.masih wada ingat suatu ketika dulu..wada pernah ckp kt kawan baik wada, fazlina nama dia " aku, dah grad nanti, aku xnak la jadi QS.teruk kot kerja..aku nak jadi cikgu"
kawan aku (Fazlina) cakap " ala jan, rugi laaa...4 tahun kot kita pecah kepala belajar QS, xkan la nak lari bidang, sayang tu "

itu cerita 4 tahun yang lepas kalau aku xsilap..hahaha..dalam xnak jd QS..last last smpai sekarang aku masih bergelar seorang QS..apa citer plak hajat nk jadi cikgu tu??
"bukan rezeki wada sbg seorang guru..sebab dh tertulis pun dalam hidup Wada, bahawasanya wada adlh seorang QS"

begitulah hidup kita. hidup ini xseindah yang kita impikan.
ibarat ombak yang menghempas pantai. sering mengubah pantai.kadang kadang lurus, ada masa bengkang bengkok. begitulah jua dgn hidup kita. kita dah plan elok elok, tp tanpa izin Allah, mgkin ada sedikit ujian yg terselit dlam usaha kita merealisasikan impian kita.

Alhamdulillah.. Wada bersyukur dgn rezeki yang wada kecapi hari ini ^_^




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...