Sunday, December 15, 2013

Tips Untuk kecerdasan minda

hari ni cik wada nk kongsi satu info kesihatan yang sesuai untk kecerdasan minda n fizikal
sewaktu cik wada berkhidmat sbg Guru sambilan tidak terlatih di MRSM Gerik...cik wada selalu dapat last akedmik period..tyme ni...lau mengajar mmg sakit hati sb majority student cik wada xfokus..byk tido dlm kelas....even bg exercise pun sempt lg mereka berdengkor kat belakang..bila cik wada nk marah..timbul rasa kasihan kt mereka...hari-hari pressure kne blajr...mmg stress...lau diorang xcter pun cik wada mmg phm situasi mereka...sb apa yg mereka lalui skrg...cik wada telah lalui pun 8 thun yg lalu...haih tua dh kn cikwada...dh 8 thun tinggalkn bangku sekolah....jd student yg berada di sekolah elit ni mmg pressure tahap gaban...bangun pg seawal 5 pg...sebab lau bangun lmbt ...nt lmbt pula dpt mandi n turun ke masjid tuk berjemaah kn...after subuh prayer balk dorm/bilik siap apa yg patut..cuci blik..2paya nmpk kemas...kang lau xkemas ad plak kena denda ng warden kn...dh siap2 kemas..turun breakfast..mkn laju2 sb nk kejar pi assembly..penat kn..tu bru pg...pas assembly..mula start blaja smpi pkul 2.30...otak pun blurr nk terima input yg bayk dlm satu hari..nk plak kalu homwork byk gile dpt n nk kine submit esok pg...xke pressure tu....lepas waktu sekolah...kne plak pi kelas persediaan...boleh kata pg ptg mlm ngadap buku je kn...smpi muak nk stdy....bila terlalu pressure..student cept lesu..less energy..mcm ank2 murid cik wada ni...
jd cik wada sarankan mereka supaya meminta ibu bape membelikan mereka supplement supaya mereka bertenaga tuk blajar...tp xtau ler diorng beli ke x...huhuhu

jd cik wada nk share petua2 kesihatan tuk kecerdasan minda

sekiranya xmapu nk beli suplementary vitamin yg mahal2 tu kn..cik wada suggest adik2 sume amalkan minum air masak/air kosong/mineral water sebaik korang bangun dr tidor..jgn gosok gigi dulu..minum je air dulu..lebih kurang 500ml ek...ala yg botol mineral kecik tu..habiskn..satu botol...dan menjamah 3 biji kurma...insyaAllah dgn izin Allah adik2 akn cregas sewaktu belaja..

bg mereka yg berkemampuan...sebenrnye skrg bersepah je supplemntry vitamins ni..mcm2 jenama ad jual..boleh je nk beli mane2 brand pun...tp lau tanya pendapt cik wada...
apa yg cik wada selalu makn sejak 1st year at university...cik wada mkn produk2 shaklee..
set kecerdasan minda n tenaga yg cik wada ambil tyme tu adlh B-complex, Lecithin dan Omega Guard
nyg ini adlh B-complex...cara pengambilanya adlh sebiji sehari...bg cik wada xmahal sb this vitamin 4 buln mkn baru habis..just spend around RM55.00++ (cik wada xingt dh bape harga dia) untk 4 buln..kira murah la kn...ap function dia...ad tertulis kt dlm pic ni

yg ni pulak adlh lecithin....this vitamin byk advantge die..slh satu membantu dlm process pencernaan n membantu pembakarn lemak dalam badan...salah satu punca minda jd lembap adlh faktor gaya pemakanan...almaklumlah...mkn xcontrol menyebabkan lemak byk kumpul dlm bdn..jd cept rasa mengantok..penat...minda xcergas kn...jd bila mkn this vitamin..ia membantu bdn2 adik2 membakar n menyah segala toksik dan lemak dlm badan...jd bila badan sehat dr toksik n lemak...minda pun akan cergas..bila otak cergas...senang je nk pick up stiap ilmu yg dipeljari..betol x?


dan yg ni plakomega guard...vit min agak mahal la ckit tp berbaloi..sb dia dpt membantu otak kita memberi tumpuan terhadap pembelajaran..dan menguatkan daya ingatan...ramai student tanya..kuat nye ingatan cikgu  ye...kitorg yg muda ni pun cepat lupa...jd ni lah rahsia cikgu yg sebenarnya...hihi until now pun cik wada masih non stop makan....sb even cik wada sudah bekerja..ttp ia byk membantu cik wada menguruskan kerja dgn cekap...jd...sesiapa ingin mencuba boleh la dptkn vit ni drpd dealer2 shaklee yg berdekatan...tp lau ssh nk cr..boleh je beli dr cik wada....
macm ni nak order...boleh la contct cik wada kt FB cik wada or send ur email at jannah.adila1388@gmail.com....

jom sihat bersama shakleee...hihi **peace ^_^V

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...