Saturday, December 28, 2013

angkat bangkul sendiri

cik wada xpaham la..kenapa ya ad segelintir manusia mesti nk angkat bangkul sendri..
cik wada tertanya -tanya jugak..ap ye perasaan angkat bangkul sendiri...huhu
best sgtkah smpai ramai dikalangan kita suka berbuat demikian...mungkinlah kot...
perkara sebegini dh jd habit bila xdicegah dr awal kn..
mmg agak menyampah la kalau kite berkawan dengan someone yg budget die hebat dr segala aspect
tp seriusly...mmg agak best jika layan orang sebegini..sebab mereka sebenarnya mempamerkan kebodohan mereka yang sebenarnya...so kita layan kan je lah....

bagi cik wada la...xperlu kite nk up up kn kelebihan kita...sb sume manusia tuhan jdikan pasti ad kelebihan masing-masing
sebagai contohnya...seseorang itu mungkin xcantik..xbergaya dr segi penampilannya..tp tuhan kurniakan akal yg cerdik tuk dia gunakan ke jln yg sepatutnya...
ad jugak yg cantik paras rupa..tp kurang cerdik, xpndai masak..
dan ad yg muke huduh giler...tp pandai.pndai mask pulak..knnn
so setiap manusia tu pasti ad kelebihan masing.- masing..dan ad jugak kelemahan masing -masing
mcm cik wada sdri jugak....
cik wada akui cik wada ni mmg xpandai nk copy paste keje ni...serius mmg xpndai..
tp tuhan jdikan cik wada cekap menaip n menyalin sesuatu dokumen....
(tp xde lah cekap mana pun kn)...
nk compare dgn orang yg expert mengopy paste dgn cik wada yg menaip ni...of course la cik wada yg kalah..tp biarlah kan.....cume cik wada xsuke orang amik kesempatan ke atas cik wada...
bila dh tolong tu hargailah kan...bukan untuk diperlecehkn kemahiran menaip cik wada...so moral of story, after this cik wada xmahu dh tolong sesiapa..

##kalo hebat sgt mengopy paste..then why asked me to help u??...giler bengang!!

Sunday, December 15, 2013

Tips Untuk kecerdasan minda

hari ni cik wada nk kongsi satu info kesihatan yang sesuai untk kecerdasan minda n fizikal
sewaktu cik wada berkhidmat sbg Guru sambilan tidak terlatih di MRSM Gerik...cik wada selalu dapat last akedmik period..tyme ni...lau mengajar mmg sakit hati sb majority student cik wada xfokus..byk tido dlm kelas....even bg exercise pun sempt lg mereka berdengkor kat belakang..bila cik wada nk marah..timbul rasa kasihan kt mereka...hari-hari pressure kne blajr...mmg stress...lau diorang xcter pun cik wada mmg phm situasi mereka...sb apa yg mereka lalui skrg...cik wada telah lalui pun 8 thun yg lalu...haih tua dh kn cikwada...dh 8 thun tinggalkn bangku sekolah....jd student yg berada di sekolah elit ni mmg pressure tahap gaban...bangun pg seawal 5 pg...sebab lau bangun lmbt ...nt lmbt pula dpt mandi n turun ke masjid tuk berjemaah kn...after subuh prayer balk dorm/bilik siap apa yg patut..cuci blik..2paya nmpk kemas...kang lau xkemas ad plak kena denda ng warden kn...dh siap2 kemas..turun breakfast..mkn laju2 sb nk kejar pi assembly..penat kn..tu bru pg...pas assembly..mula start blaja smpi pkul 2.30...otak pun blurr nk terima input yg bayk dlm satu hari..nk plak kalu homwork byk gile dpt n nk kine submit esok pg...xke pressure tu....lepas waktu sekolah...kne plak pi kelas persediaan...boleh kata pg ptg mlm ngadap buku je kn...smpi muak nk stdy....bila terlalu pressure..student cept lesu..less energy..mcm ank2 murid cik wada ni...
jd cik wada sarankan mereka supaya meminta ibu bape membelikan mereka supplement supaya mereka bertenaga tuk blajar...tp xtau ler diorng beli ke x...huhuhu

jd cik wada nk share petua2 kesihatan tuk kecerdasan minda

sekiranya xmapu nk beli suplementary vitamin yg mahal2 tu kn..cik wada suggest adik2 sume amalkan minum air masak/air kosong/mineral water sebaik korang bangun dr tidor..jgn gosok gigi dulu..minum je air dulu..lebih kurang 500ml ek...ala yg botol mineral kecik tu..habiskn..satu botol...dan menjamah 3 biji kurma...insyaAllah dgn izin Allah adik2 akn cregas sewaktu belaja..

bg mereka yg berkemampuan...sebenrnye skrg bersepah je supplemntry vitamins ni..mcm2 jenama ad jual..boleh je nk beli mane2 brand pun...tp lau tanya pendapt cik wada...
apa yg cik wada selalu makn sejak 1st year at university...cik wada mkn produk2 shaklee..
set kecerdasan minda n tenaga yg cik wada ambil tyme tu adlh B-complex, Lecithin dan Omega Guard
nyg ini adlh B-complex...cara pengambilanya adlh sebiji sehari...bg cik wada xmahal sb this vitamin 4 buln mkn baru habis..just spend around RM55.00++ (cik wada xingt dh bape harga dia) untk 4 buln..kira murah la kn...ap function dia...ad tertulis kt dlm pic ni

yg ni pulak adlh lecithin....this vitamin byk advantge die..slh satu membantu dlm process pencernaan n membantu pembakarn lemak dalam badan...salah satu punca minda jd lembap adlh faktor gaya pemakanan...almaklumlah...mkn xcontrol menyebabkan lemak byk kumpul dlm bdn..jd cept rasa mengantok..penat...minda xcergas kn...jd bila mkn this vitamin..ia membantu bdn2 adik2 membakar n menyah segala toksik dan lemak dlm badan...jd bila badan sehat dr toksik n lemak...minda pun akan cergas..bila otak cergas...senang je nk pick up stiap ilmu yg dipeljari..betol x?


dan yg ni plakomega guard...vit min agak mahal la ckit tp berbaloi..sb dia dpt membantu otak kita memberi tumpuan terhadap pembelajaran..dan menguatkan daya ingatan...ramai student tanya..kuat nye ingatan cikgu  ye...kitorg yg muda ni pun cepat lupa...jd ni lah rahsia cikgu yg sebenarnya...hihi until now pun cik wada masih non stop makan....sb even cik wada sudah bekerja..ttp ia byk membantu cik wada menguruskan kerja dgn cekap...jd...sesiapa ingin mencuba boleh la dptkn vit ni drpd dealer2 shaklee yg berdekatan...tp lau ssh nk cr..boleh je beli dr cik wada....
macm ni nak order...boleh la contct cik wada kt FB cik wada or send ur email at jannah.adila1388@gmail.com....

jom sihat bersama shakleee...hihi **peace ^_^V

SeNTaP Lah SaNGaTknnn....Whatever!!

Bila Hati daH senTap...Rasa MacaM naK maKI hamUn oraNG je kaN...
pernah x korang rasa macam tu....?
cik wada dulu selalu sngt SentaP..tp tu dulu laH...
sejaK maKIn dewasa ni...perasaaN kuat sentap tu makin hilang...adakah sebab cikwada berhati kering aTau..sebab dh kebal dengan kata-kata sindiran dr orang disekeliling...i'm not sure...but the true fact is...alhamdulillah cik wada dh boleh terima setiap kritikan orang...bg cik wada...dulu kuat sentap sebab xmatangkn..jd xpandai sangat dalam mengawal kestabilan emosi...tp sejak cik wada bergaul dengan orang orang yg matang, golongan veteran dan golongan orang berfikiran positive...sedikit sebanyak mempengaruhi cik wada untuk menjadi seorang yg positive...bagi cik wada..xkisah la ap ap orang nk kata kita..nk kritik kita mcam2 mahupun memperlekehkan kemmapuan kita...sume tu adalah penguat semangt diri kita untuk kita berusaha kuat demi mencapai kejayaan yg kita impikan...
sebagai contoh la....

kisah satu :
sewaktu cik wada menceburi diri dlm dunia bisness & bakery ni...ramai yg memperlekehkan cik wada
ada yg cakap " alah...nak tahan lama mana sgt dia nk buat kuih tu...."
dan ad juga yg cakap " eleh..banyak mana sgt lah dia mampu nk buat....buat keje berat pun xpenah...ni ada hati nak menguli tepung berkilo-kilo.."
dan ad jugak kome paling teruk jugak la cik wada terima..yg berbunyi..." kau buat bisness xkn smpi kemana...xde masa depan pun bisness ni"
lau ikut mmg sentap abis lah ka...puas cik wada nangis..puas cik wada sakit kepala sb terlalu pkir kritikan orang...alhamdulillah..tuhan itu maha kaya.... cik wada mampu habiskan 20 guni tepung utk meniaga bakery...tp bg cik wada 20 guni tepung itu jumlah yg agak ckit...tp cik wada puas hati sb cik wada dpt buktikan yg cik wada pandai buat kuih...dan lg buat perasaan cik wada berbunga riang...bila dpt feedback dr customer ....diorng ckp kuih cik wada buat sangt sedap...berbaloi beli...sedap n murah..alhamdulillah...rezeki allah bg kt cikwada....hasil drpd jualan cikwada dpt la langsaikn hutang...dpt bg kt mak n ayh...dpt belikn baju kt adik...ase puas hati sangt2..walaupun jumlh hasil jualan xseberapa..tp cik wada puas sb dpt bantu ayah cikwada beli barang2 keperluan adilfitri yg lalu..paling ase gembira sb dapt sedekahkn duit raya kt kanak2 dan adik2 sedara...

kisah 2 :
sewaktu mula-mula cik wada ingin menjejakkan kaki ke bumi kl...ramai saudara mara perlekehkan cik wada...tyme ni cik wada bru je dpt offer keje...jd mestilah happy kn bila dpt keje kn..rasa excited sangat bila dpt keje dlm bidang yg cik wada betol2 minat sangt...
tp dlm kegembiraan cik wada mendapat pekerjaan baru...ada sahaja mulut2 yang memperlekehkan cik wada...katanya " haaa...kali ni lama mana pulak kau nk keje...ko kan suke2 tukar2 keje"
agak tersentap jugak lah..rasa macm nk bom je kt orang yg cakap macm tu kn...
tp cik wada xde lah nk emo xtentu pasal...sb bg cik wada orang yg cakap mcm tu sb die xtau the main reason cik wada berhenti keje sebelum ni...dia ckp mcm tu sb die dgr fitnah dan cter2 buruk ttg cik wada...tnpa dgr sdri penjelasan dr cik wada...jd tyme tu cik wada fikir....xperlu lah nk blaimed sesiapa pun...yg penting adlh cik wada perlu cr penyelesaian kepda mslh tu...jd cikwada cume ckp kt oraNG tu..insyaAllah kalau orang xganggu xwat dajal kt cikwada...cikwada akn keje lama kt kl..cume cik wada minta jgn terlalu awal membuat kesimpulan awal tanpa menyelidik dr akar umbi dan cikwada ckp...cik wada resign bersebab..apakah sebab2 tu..minta maaf cik wada xdpt nak bgtau...biarlah cik wada n tuhan sahaja...itu rahsia kami..sb cik wada xnak blaimed sesiapa pun dlm soal ini...barang yg lepas biarkan ia pergi...ap yg penting skrg adlh bagaimana cik wada nk manage diri supaya cik wada berjaya utk capai ap yg cik wada impikan....dan bila orang tu dgr jawapn dr cik wada..dia diam seketika...dan akhirnya dia berkata " kalau cm tu yg cik wada katakan..sy doakan awak berjaya...buktikan pada mereka yg berbicara buruk pasal cik wada sebelum ni"
dlm hati cik wada mengaminkan doa beliau....insyaAllah...mmg itu cik wada ingin buat...bg cik wada orang akan berhenti memperlekehkan kita setelah mereka sdri melihat kejayaan kita tnpa bergantung drpd sesiapa..
jd nasihat cik wada pd mereka yg selalu tersentap ni...never giveup bila orang bg kritikan pd kita..yg baik kita ambil sbg panduan dan yg buruk itu kite jdkan tauladan...kena ingat..kita adalah manusia yg xsempurna...jd sentiasalah berfikiran positive supaya kita mmpu berusaha untuk menjadi yg sempurna di sisi Allah Taala...biarlah ap jua tohmahan dan kritikan orang...yg paling penting hanya diri kita sahaja yg mengenali diri kita sediri..betol x...jd xperlu lah nk sentap sangt...be positive persons ok?


sekian dr cik wada yg kiut miut...hehe **smile always ^__^




Long time no updates!! - the new story bout ma SelF :)

Bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum kengkawan sume...
sudah lama cik wada xupDATE blog ..habis berdebu..*cuci habuk jap*
wahh rindunye nak berceloteh di sini..tgok punye lama xmenulis blog...dh xpandai nk mengarang ayat..huhu
ramai diantara rakan rakan cik wada text sy, bertanyakan kemana cik wada menghilang...actually cik jannah xmenghilang oun...masih wujud dimuka bumi Allah ni lg...tp diatas sebab2 tertentu membuatkn cik wada membuat keputusan tuk berehat seketika....

orang kata barang yg lepas jgn dikenang ...kelak dikenang merajuk lah jiwa...jd kisah yg lalu biarkan ia berlalu....apa yg penting sekrg...cik wada bahagia sgt di sini
sini tu kt mana cik wada oi....
hihihi..lupe plak nak citer....okey,,cter die mcm ni...stlh 8 buln berehat...alhamdulillah cik wada dh dpt keje baru...xlagi di perak tetapi sebalik di kl..tmpt dimana suatu ketika dahulu ayahanda n bonda cikwada melarang keras tuk mencari rezeki...tp oleh kerana rezeki tidak berada di negeri kelahiran...akhirnya ayahanda memberi restu utk cik wada mencuba nasib di KL...alhamdulillah...thanx to mr Alex kerana memberi cik wada peluang untuk berkhidmt di syarikatnya...cik wada bukan shj mendapat bos yg baik n caring...tetapi cik wada juga dikurniakan satu family baru yg sgt ceria n sporting....first tyme kot rasa happy ditempt keje...alhamdulillah....tetapi dlm kegembiraan cik wada, ttp ase sedih sb my bff dah resign..huhu..sb bg cik wada lau dia masih stay di cini...sudah pasti opis makin ceria..huhu i miss u tina !

ni lah gambr keluarga baru cik wada... DIMARA's Family....
**sebenrnye nk cter byk lagi...to sb dh lewat sgt...kekeringan idea...to be continued....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...