Thursday, February 14, 2013

JAdi anaK EMAK....salah ke?

setelah menyepi dr berbloging..ari ni aku muncul ng new entry
yg mana menyentuh sensitiviti masyarakat umumnye...pergh mcm ap lak ayat ak ni kn..haha..maaf bahasa melayu i memang xpower....
ok kisah yg aku nak bincang hari ni..kisah anak emak

istilah anak emak ni secara umum nye didefinasikan oleh masyarakat kite sndiri sbg anak yg manja, anak yg terlalu mendengar cakap ibunya atau anak yg terlalu hormat dan mentaati ibunya...

persoalannya sekarang....salah ke jadi anak mak??

biasanya gelaran anak mak ni biasa di cop kt kaum lelaki yg mg manja ng mak nye..yg mana kaum perempuan memg akn risau teramat sgt kalo pasangan nye jenis anak mak
tp ia xjadi pelik kalo gelaran anak mak tu diberi kepada orang perempuan sb dh mmg fitrah sifat perempuan yg memang manja sgt ng mak die kn...

jadi...kenpa ea kalo laki jenis yg Anak Emak ni...mesti orang perempuan paling risau n xsuka??
berbalik ke main point aku td...salah ke jadi anak mak??


jawapan tulus mulus dari aku yg bergelar minah kauselor yg xdiiktiraf..:P

bagi aku...xsalah pun..sb dah dituntu oleh agama kite supaya kite menjadi anak yg soleh dan mentaati kedua ibu bapa kita....selagi ianya tidak melanggar hukum syarak...selagi itu la kena follow...
TAPI kena jugak tgok situasi nya

situasi pertama ;  soal jodoh
kebanyakan ibu bapa sekarang sudah pandai menilai ttg kebaikan untuk kehidupan anak-anak mereka..ibu bapa mana yg xmahu tgok anak mereka bahagia dengan pasangan hidup kn...kalau boley mereka nk anak mereka hidup lebih bahagia drpd kehidupan mereka..sb itu sesetengah ibu bapa lebih suka mencari jodoh yg terbaik buat anak mereka daripada membiarkan anak2 mereka mencari sdri...senario ni mmg telah lama diamalkan masa zaman dahulu kala..tp kini dipraktikkn semula di zaman ini....
bila situasi ni berlaku...ad orang tanya...wajib ke aku ikut permintaan n kehendak parent ak?
jawab aku simple je........ setiap perkahwinan tu mesti la kena dpt restu ibu bapa...kalo ibu bapa xrestu xberkat rumahtangga kite...cube tgok kes2 penceraian yg melibatkn golongan muda sekrng..kebanyakannye perkahwinan tidak direstui oleh ibu bapa....bila ibu bapa xrestu...maka tiada keberkatan dlm ikatan yg dibina..sb apa? keredhaan ibu bapa itu adalah keredhaan Allah..jd point pertama RESTU tu penting!!
soalan kedua... ak ad pilhan ak sndiri dan ak amat sygkn die...dlm masa yg sama mak ayah aku ad pilihan lain...yg mana satu perlu aku pilih??
soklan ni agak complicated sikit la...but aku try la jawab sebaik mungkin
soal jodoh ni kena pikir betol2 sebab kita nk hidup dgn pasangan bukan sehari dua tp nak bersama hingga ke syurga, insyaAllah...jd dlm pemilihan pasangan hidup ni...bergantung kepada diri sendri...sb diri kita yg nak hidup dengn psgn kite...bukan orang lain..tp walaubagaimana pun kite xley ketepikan ibu bapa dalam pemilihan psgn  sb?..sb ibu n ayah lebih makn garam drpd kita...jd mereka tahu yg mana baik yg mana buruk...jd mereka boley bg nasihat kpd kita sbg guidance nk pilih pasangan hidup...
kalo kite ketepi kn mak ayh....kebarangkalian keputusan yg kite buat bias...sb?? lau dh buta dgn cinta...yg buruk pun kite nmpak baik kan?? jd nshat aku...Wat sesuatu keputusan tu mestilah kena dapat bimbingan dr ibu bapa...tp it's does meant kite wajib follow decision mereka?..em xpham???

macam ni contoh le kome ad calon sendri dan mak ayh ad calon menantu mereka...
jd mcm mana nak wat keputusan dgn bijak...itss simples but maybe complicated n byk renyah nk kena wat...
solution nye:
1. identify ap korang punye problem - yakni dilemma nak pilih calon sendri atau terima pilihan keluarga

2. list kan kebaikan dan keburukan calon korang dan juga calon pilihan keluarga ...(kena selidik kedua2 calon tersebut...wat la table comparison...baru nmpak sikit)

3. analysed korang punye problem - bila dah dapat hasil kaji selidik kome wat la analysis..yg mana paling banyak kebaikan...yg mana paling byk keburukan.....yg mana terbaik itulah keputusan kome

5. buat keputusan - cm ne nak wat keputusan ..hah refer balik analysis yg kome wat awl td..biasa mestila kite mik pilihan yg paling byk kebaikan kan...tp dlm wat keputusan pilih calon teman sehidup semati...masa wat analyzed n concluded korng nye decision..perasaan syg dan cinta tu tolak ke tepi...jgn masuk lgsung...sb dua perasaan ni ley mempengaruhi kptusan ad...byk bias nye.....jd kalo nk analyze tu xyah ler letak lgsung rasa cinta dan syg...sebab?
dua perasaan ini boleh dipupuk dan digali...
so xperlu risau sama da nk cinta ke x dgn pilihan kite tu...
lambat laun perasaan itu akn wujud jua...
jadi..bila kome dh dpt keputusannye...maka tunjukkan lah hasilnya pada mak ayah korang
kalo mak ayh tanya...korang dh ley hujah knapa itu milihan kome.....so kptsn yg korang wat tu kukuh la sikit bila kome dh ad anlysis kajian keputusan korang kn....

satu fakta penting....mak ayah ni xpernah pun paksa anak-anak ikut cakap diorang semata-mata..tp ap yg mereka harapkn dr anak-anak...adalah supaya anak-anak xketepikn mereka dlm apa jua hal sekali pun...
jadi MEMANG XSALAH LAH KALO NAK JADI ANAK EMAK....!!hehehehe
***step2 yg ak bg td bukn tuk wat kptsn pilih jodoh je...tp ley digunakan apa jua situasi yg memerlukan anda untuk membuat keputusan...ok selamat mencuba ye ^__^V
situation kedua : sikit2 nk ikut ckp mak

situasi ni adlh sgt panas bg kaum perempuan..nak tau kenapa? orang perempuan paling pantang kalo dpt lelaki yg tau nk dgr ckp mak die je...everything sume mak die...

jd...salahke laki jd anak mak?'

erkk...jgn la terlalu sgt jd anak mak...smpai suar dlm pun mak yg nak pakaikan...lau baby lg xpe ni kan dh besar tua...xkn everything mak yg nak kena wat kn...jd bila lg anda nk jd laki yg gentle men n pandai pikul tgjwb sndirikn...

lau kategori cm ni  memg bukn anak jantan namanya....hahaha :p

tp..xsalah kalo jd anak mak yg bertgjwb terhadap ibu nya dr segi keperluan, tmpt tgal dan belanja harian..tu kn mmg tgjwb anak laki...jd tunaikan lah tgjwb anda :)

sekian.... XOXO:D


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...