Wednesday, February 27, 2013

tolong pahami aku

lately ni..aku stress sgt
dengan keje menimbun dekat kt opis + masalh family yg xmemahami n xley terima corak kerjaya aku
its very diffuclt to make people understand  towards my carier...
geram jugak la...eventhough dah explain byk kali..ade je jwpan yg menyakitkan hati

aku xmintak pun pertolongan kalian
but what i need is tlg pahami situasi kerjaya
dan janganlah nk samakan kerjaya kalian dgn kerjaya
totally different!!
u oll kerja government...pegwai pangkat tinggi lak tuh...
staff lak ramai...so no wonder u can finish ur work on time...balik pun on time..
lau mls buat ley je suruh staf bawah u yg buatkan...betol x?
cam aku ni...dah la nama pun kuli....
staff lak tgal ak sengsorang jer...ate mane maunye nk ciapkan keje lau sume kerje dihempok (dipikul)
oleh aku sorang jer...consider la sama bidang kerjaya ak xsama cm kalian
sedih sgt bila family xpahami kerjaya aku...
pi le cmpany mana pun...lau dh title qs mmg xley lari dr kesibukan keje yg xmenentu...nak2 plak lau musim tender...mmg xnmpk la muka kt umah...byk dok opis jer...
tp tu la...walaucm ne ak explain pun my family ttp xnk phm...
siyes aku sgt sedih n tertekan...
yg wat ak sedih...hati mereka je ak nk jga..tp hati aku?....ade ke merka jaga...

aku xmintak simpati ke ape..tp tolong lah fahami kerjaya aku..tu je ak mintak...tlg la sesangt pahami aku

sekian dr aku, wada'

T__T

Tuesday, February 26, 2013

be careful whatever u post!!

lately ni aku selalu nmpak ramai dikalangan friendlist di fb post mcm2 entry yg melibatkan politik negara ni
tp aku sedih...ntah berapa ramai umat manusia membuat dosa menyebarkan ttg sesuatu yg mereka sendri xpasti kebenaranya....kerana taksub dgn politik ramai yg terpengaruh...lalu mereka share untuk tatapan orang lain...hakikatnya..tahukah mereka apa yg mereka share itu benar atau fitnah?

tahukah anda sekiranya maklumat yg kita share di facebook itu palsu..dan berunsurkan fitnah
sudah berapa banyakkah dosa kita kerna tolong menyebarkan fitnah itu
kerana terlalu taksub berpolitik kita lupa dan kita tidak sedar yg kita sedang membuat dosa...
entry ni aku xtuju pda pro-pembangkang mahupun kerajaan...bagi aku masing2 perlu berfikir akan kebenaran sesuatu perkara sebelum kita nk share dgn orang lain....
aku sedih bila melihat terlalu byk entry2 yg dishare di facebook...hati aku tertanya-tanya adakah semua ini benar?kalau ianya fitnah...subhannallah..terlalu byk rakan2 ku membuat dosa menyebarkan fitnah...kalau ianya benar aku turut bersedih kerana terlalu ramai rakan rakan ku menyebarkan keaiban tersebut....masyaAllah......sebenarnya banyak ayat-ayat alquran dan hadis yang menceritakan ttg larangan membuka aib, mencari aib dan perkara2 berkaitan yang mambuka aib, xkira la aib sendri ke atau lebih2 lagi aib orang lain   ..aku xla terer bab2 hadis n al quran ni...tp insyaAllah aku cuba la kongsi bersama pengetahuan yg aku pelajari masa di sekolah agama dulu.. teringat aku ttg firman Allah S.W.T...dalam surah AL HUJARAT ayat 12...yg bermaksud:

[49.12] Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.

ayat kat atas ni dh terang-terang bgtau kt kite yg Allah melarang kita membuka aib sdiri apatah lg aib orang lae kan..jadi ak nk tegur la kawan2 kt sana..jgn disebabkn kebencian korang kt sesetgah pemimpin negara, terlalu taksub degn parti politik korang...korang terlupa yg korang sbnrnya terjebak mencri dan membuka aib orang...
sbg contohla..isu penyebaran vidoe khalwat dato' anwar, gmbar2 pemimpin UMNO  gn kekasih mereka dihotel, gmbr2 pemimpin umno minum arak dan seumpama dgn tu lah....pernah ke korang sedar yg korang sbnrnye bukan shj mencari aib mereka tp sekali gus buka aib orang tersebut....masyaAllah sedarkah kalian sume...aku teringat firman Allah SWT dalam surah An-NUr ayat 19...yang mana maksud firman Allah SWT yg berbunyi :

" sesunguhnya orang -orang yang beriman yang ingin agar (berita) perbuatan keji itu tersiar dikalangan orang2 yang beriman, bagi mereka azab yang pedih di dunia dan diakhirat "...

bila mana melihat rakan2 yg meyebar berita2 perbuatan keji di fb...aku sedih sgt....kerna terlalu bencikan pemimpin..tnpa mereka sedar mereka dah wat dosa...sebarkan kaiban (perbuatan keji) untuk tatapan orang lain...semata-mata nk tarik perhatian orang laen bca entry tersebut...haihh dunia-dunia

aku bukan lah seorang gadis yg baik sgt ..masih dlm membaiki diri dan memperkukuhkan iman...
jd yg mana ak rasa salah aku patut tegur...mgkin ramai yg xley terima kot entry aku ni...

tp before u'olls serang i la kan...i nak tanya korang...pemimpin yg korang benci tu malaikat kah?smpai salah mereka korang nk kepoh2...nk bising bagaikan...diorang manusia spt kite jugak...ad kelemahan ade salah n silap mereka...sb iman manusia ni berbeza...jd perlukah pertikaikan sume tu...cube kite ngadap cermin kite lihat diri kita...adakah kita ni terlalu baik sgt? adakah diri kita ni mampu jd seorang pemimpin islam yg kita inginkan sangat??...kite kne ingat setiap manusia pasti mempunyai kelemahan dan aib sdri...xkira lah orang tu jahil ke...orang alim ke, atau orang alim tahi kucing ke...lau dah nama manusia pasti mempunyai kesalahan yg menjadi aib dirinya...jd  lau pendapat kalian mengatakan pemimpin korang salah...pergi lah berjumpe dgn dia...scr peribadi...ckp n nsht elok2...insyaAllah kalau niat kita nk bimbing die kejln yg benar..Allah akan permudah diri kita untuk menasihatinya...dan InsyaAllah Allah lembutkn hati orang yg kite nk tegur tuh...xperlu lah korang nak maki2 die di FB...cakp n gtau semua orang ttg slh silap dia...tu dah jatuh kategori ghibah...dosa!

sekrang ni dh terlalu ramai yg dedahkan aib orang di internat...xkiralah difb ke..blog ke...twitter dan seumpama dengannya...hari2 pelbagai fitnah dan aib orang dipaparkan...bayangkanlah ya...orang yg korang sebar aib  mereka tu xampunkan korang....berapa byklah dosa korang terhadap mereka?
pernakh korang terfikir akan hal ini?









"

entry aku ni bukan aku nk judge korang ni dh berdosa..aku bukan tuhan tuk tentukan dosa kalian...
niat aku adalah nk tegur la...xbaik sebar2kan berita yg kite sedri xpasti betol ke x...kalo stkt sumber dr internte...hentilah...sb manusia skrg terlebih cerdik...boleh je create story dgn gunakan teknologi ...jd jgn terlalu percaya sgt apa yg ad di media internete...sebaliknya crilah sumber2 yg boleh dipercayai
sbg contoh...kite dgr orang kata PM kita songlap duit rakyat...smpai hutang negara kt bank dunia makin meningkat...jd untuk tahu kesahihan isu ni....lau rajin pergilah kt bank dunia mintak statement hutang negara..tgok hutang negara makin byk ke makin ckit...tu pun lau ley..setahu aku lau nk dpt statement bank dunia ni..byk procedurenye....jd nk seng pi la jumpe gabenor negara ke.....tanya dulu betol ke x...ni x..percaya sgt apa yg dipostkn kt interete..isu songlap tu?emmm..korang ad bukti kukuh?ade saksi?..if ad evidence dan saksi yg menyaksikan kejadian tuh...sila kemukan ke pihak pengadilan....
negara kite ni ad undang-undang...xkira la pemimpin ke anak raja ke...xde yg terkecuali untuk diadili....

jdi berhati-hati lah bila nk post or share something di internet...
bahaya sekiranya ia tidak benar n  fitnah semata.....
ley menmbh dosa kita....jd berfikirlah dahulu sebelum bertindak...

sekian dari hamba Allah yg masih serba serbi kekurangan...

wada'

Thursday, February 14, 2013

JAdi anaK EMAK....salah ke?

setelah menyepi dr berbloging..ari ni aku muncul ng new entry
yg mana menyentuh sensitiviti masyarakat umumnye...pergh mcm ap lak ayat ak ni kn..haha..maaf bahasa melayu i memang xpower....
ok kisah yg aku nak bincang hari ni..kisah anak emak

istilah anak emak ni secara umum nye didefinasikan oleh masyarakat kite sndiri sbg anak yg manja, anak yg terlalu mendengar cakap ibunya atau anak yg terlalu hormat dan mentaati ibunya...

persoalannya sekarang....salah ke jadi anak mak??

biasanya gelaran anak mak ni biasa di cop kt kaum lelaki yg mg manja ng mak nye..yg mana kaum perempuan memg akn risau teramat sgt kalo pasangan nye jenis anak mak
tp ia xjadi pelik kalo gelaran anak mak tu diberi kepada orang perempuan sb dh mmg fitrah sifat perempuan yg memang manja sgt ng mak die kn...

jadi...kenpa ea kalo laki jenis yg Anak Emak ni...mesti orang perempuan paling risau n xsuka??
berbalik ke main point aku td...salah ke jadi anak mak??


jawapan tulus mulus dari aku yg bergelar minah kauselor yg xdiiktiraf..:P

bagi aku...xsalah pun..sb dah dituntu oleh agama kite supaya kite menjadi anak yg soleh dan mentaati kedua ibu bapa kita....selagi ianya tidak melanggar hukum syarak...selagi itu la kena follow...
TAPI kena jugak tgok situasi nya

situasi pertama ;  soal jodoh
kebanyakan ibu bapa sekarang sudah pandai menilai ttg kebaikan untuk kehidupan anak-anak mereka..ibu bapa mana yg xmahu tgok anak mereka bahagia dengan pasangan hidup kn...kalau boley mereka nk anak mereka hidup lebih bahagia drpd kehidupan mereka..sb itu sesetengah ibu bapa lebih suka mencari jodoh yg terbaik buat anak mereka daripada membiarkan anak2 mereka mencari sdri...senario ni mmg telah lama diamalkan masa zaman dahulu kala..tp kini dipraktikkn semula di zaman ini....
bila situasi ni berlaku...ad orang tanya...wajib ke aku ikut permintaan n kehendak parent ak?
jawab aku simple je........ setiap perkahwinan tu mesti la kena dpt restu ibu bapa...kalo ibu bapa xrestu xberkat rumahtangga kite...cube tgok kes2 penceraian yg melibatkn golongan muda sekrng..kebanyakannye perkahwinan tidak direstui oleh ibu bapa....bila ibu bapa xrestu...maka tiada keberkatan dlm ikatan yg dibina..sb apa? keredhaan ibu bapa itu adalah keredhaan Allah..jd point pertama RESTU tu penting!!
soalan kedua... ak ad pilhan ak sndiri dan ak amat sygkn die...dlm masa yg sama mak ayah aku ad pilihan lain...yg mana satu perlu aku pilih??
soklan ni agak complicated sikit la...but aku try la jawab sebaik mungkin
soal jodoh ni kena pikir betol2 sebab kita nk hidup dgn pasangan bukan sehari dua tp nak bersama hingga ke syurga, insyaAllah...jd dlm pemilihan pasangan hidup ni...bergantung kepada diri sendri...sb diri kita yg nak hidup dengn psgn kite...bukan orang lain..tp walaubagaimana pun kite xley ketepikan ibu bapa dalam pemilihan psgn  sb?..sb ibu n ayah lebih makn garam drpd kita...jd mereka tahu yg mana baik yg mana buruk...jd mereka boley bg nasihat kpd kita sbg guidance nk pilih pasangan hidup...
kalo kite ketepi kn mak ayh....kebarangkalian keputusan yg kite buat bias...sb?? lau dh buta dgn cinta...yg buruk pun kite nmpak baik kan?? jd nshat aku...Wat sesuatu keputusan tu mestilah kena dapat bimbingan dr ibu bapa...tp it's does meant kite wajib follow decision mereka?..em xpham???

macam ni contoh le kome ad calon sendri dan mak ayh ad calon menantu mereka...
jd mcm mana nak wat keputusan dgn bijak...itss simples but maybe complicated n byk renyah nk kena wat...
solution nye:
1. identify ap korang punye problem - yakni dilemma nak pilih calon sendri atau terima pilihan keluarga

2. list kan kebaikan dan keburukan calon korang dan juga calon pilihan keluarga ...(kena selidik kedua2 calon tersebut...wat la table comparison...baru nmpak sikit)

3. analysed korang punye problem - bila dah dapat hasil kaji selidik kome wat la analysis..yg mana paling banyak kebaikan...yg mana paling byk keburukan.....yg mana terbaik itulah keputusan kome

5. buat keputusan - cm ne nak wat keputusan ..hah refer balik analysis yg kome wat awl td..biasa mestila kite mik pilihan yg paling byk kebaikan kan...tp dlm wat keputusan pilih calon teman sehidup semati...masa wat analyzed n concluded korng nye decision..perasaan syg dan cinta tu tolak ke tepi...jgn masuk lgsung...sb dua perasaan ni ley mempengaruhi kptusan ad...byk bias nye.....jd kalo nk analyze tu xyah ler letak lgsung rasa cinta dan syg...sebab?
dua perasaan ini boleh dipupuk dan digali...
so xperlu risau sama da nk cinta ke x dgn pilihan kite tu...
lambat laun perasaan itu akn wujud jua...
jadi..bila kome dh dpt keputusannye...maka tunjukkan lah hasilnya pada mak ayah korang
kalo mak ayh tanya...korang dh ley hujah knapa itu milihan kome.....so kptsn yg korang wat tu kukuh la sikit bila kome dh ad anlysis kajian keputusan korang kn....

satu fakta penting....mak ayah ni xpernah pun paksa anak-anak ikut cakap diorang semata-mata..tp ap yg mereka harapkn dr anak-anak...adalah supaya anak-anak xketepikn mereka dlm apa jua hal sekali pun...
jadi MEMANG XSALAH LAH KALO NAK JADI ANAK EMAK....!!hehehehe
***step2 yg ak bg td bukn tuk wat kptsn pilih jodoh je...tp ley digunakan apa jua situasi yg memerlukan anda untuk membuat keputusan...ok selamat mencuba ye ^__^V
situation kedua : sikit2 nk ikut ckp mak

situasi ni adlh sgt panas bg kaum perempuan..nak tau kenapa? orang perempuan paling pantang kalo dpt lelaki yg tau nk dgr ckp mak die je...everything sume mak die...

jd...salahke laki jd anak mak?'

erkk...jgn la terlalu sgt jd anak mak...smpai suar dlm pun mak yg nak pakaikan...lau baby lg xpe ni kan dh besar tua...xkn everything mak yg nak kena wat kn...jd bila lg anda nk jd laki yg gentle men n pandai pikul tgjwb sndirikn...

lau kategori cm ni  memg bukn anak jantan namanya....hahaha :p

tp..xsalah kalo jd anak mak yg bertgjwb terhadap ibu nya dr segi keperluan, tmpt tgal dan belanja harian..tu kn mmg tgjwb anak laki...jd tunaikan lah tgjwb anda :)

sekian.... XOXO:D


Friday, February 1, 2013

How BusY am i..erkkk T__T

sejak menjadi seorang bekerjaya ni...hidup dah xhappening cam dulu, xbebas nk bercuti ke sana sini...
masa kecik2 dulu selalu berangan nak cepat besar n ley kerja...sebab masa tu pikir bila dah bekerjaya ni
ada wet sendri..ley beli macam2..ley pi jalan sana sni...tp bila dah bekerjaya ni...puiii! indah rupa dari khabar..hohoho...penat wooo byk keje nk kena wat...smpai xde life sendri...ari2 terpksa wat ot (erkk...bru seminggu dua ni je kena wat ot..:P) tp kadang2 aku cow je balik awal...xlarat kot nak stay back kt opis...
nk jugak manjakn body atas tilam yg empuk kn..(erkk..aku mmg kuat tido, k bhai!)...

masa mula masuk keje ( sekitar bulan october 2012 sampai ler buln 11..) banyak dok lepak je...hari-hari merungut dlm ati...kelulusan degree in quantity surveying tp hari -hari keje tulis surat jer...dah macam kerani lak...sekali bila dah melangkau masuk bulan ketiga..haaaa hamikkk kau wadak....bertambun2 keje bos bagi...dari wat taking off, claim,surat -menyurat, submission material, and wat progress report...sekrng dah plak tmbah beban keje....kena wat Bill of quantities...erkkk paling menyampah nak wat description..sb aku paling mals nk tengok drawing then nak kne pkir ayat macam mana nk kena wat...salah wat ayat mampos!! rugi2..huhuhu..tu satu hal...nak di jadikan cter partner ak yg sama-sama jg projek ni resign la plak....lagu tambah la beban keje aku...smpai aku pening da nak wat yg mana satu...sedih kot...wooot...wooot..( oh sangt hodoh ko nanes macam tu...muka dah macam beruk makyeh....haha)

 ni la bill of quantities yg aku kena wat...bru smpai takat ni..bos dah byk kali dah kuar masuk bilik tanya sudah buat smpai mana...aiyaaa bosss wa bukan robot ma nak kasi wat keja cepat....yg anak boss ni pun satu dah tau aku sibuk nk wat tender mentakab ni die lak sibuk2 nak suh aku takeover keje partner ak yg dh resign tuh...adoiyaiiiii...yg wat wa rasa semput sekali next week ada audit iso project government...kelam kabut aku siapkan apa requirement yg die nak...adoiyaiiii...xsuka wat keja kelam kabut macam ni...huhu
ohhh sangat sedey....wooot ...wooot..

 tengok menda alah ni dah wat aku pening...yela time belajar dulu suka lg berangan..Pak Ya ajar kt depan aku kt belakang main game...woha!!sekali kena takeover koje orang aku blurrr...hahaha.. padan muka aku kn...huhu

** nasib baik bos xsuruh aku revise balik CPM ni..huhu

teruk kan meja aku...bersepah2 dengan kertas...alangkah indahnye kalo ada orang yg nk tolong aku wat keje ni sume...dapat pahala tau...hehehe tp gaji tarak la pasai gaji aku pun ciput je...ni kan nk mengaji orang...memg xdapat lah..haha...


tgah2 dok hapdate blog ni..sekali boss kuar dr bilik....

"itu BQ aaa...sudah sampai mana...ada apa2 perubahan?"

............erkkk..takat ni lum ad bos....

padahal hakikat sebenarnya keje aku xberganjak pun dr td...woha!!!
bukan malas ok...td aku mengfailing sume2 catalogue yg mungkin diguna pakai tuk submission tender

apa korang ingt jurutera ukur bahan macam aku ni just ngadap BQ n drawing je ka??
keje2 am kerani pun aku kena wat tau...huhuhu

now baru aku paham kenapa kak yong ak cakap
"cuba jadi seorang pekerja yg ley wat multitasking...if u can...u re the most excellent workers...

ecececehhh.. aku bukan puji ak ni excellent worker..hehe..but i'm try to be a good worker as well as a good surveyor..hoho..but dont miss judge..i'm not kaki bodek ea...hihihi

ok la xley nak bebel lelama kt cni...kang boss kuar tanya progress keje mati aku nak excuse ap lg...kuikuikui...

k bhai...moh wat koje yg menimbun2 ni...

hohoho..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...