Thursday, January 31, 2013

Oh busuknya!!

oh busuknya!!
eh..eh bau apa tuh.....
pusing kiri pusing kanan...xde pun bau busuk...cm ne ley bau busuk?

laa...aku xcakap pun  bau busuk....
aku cakap "oh busuknya!!"
"apa yang bsuknya"
entry aku la......tet ...tet...

xkisah lah orang nak kata semua entry kt blog ak ni busuk..sb aku xpandai sangat nak berbloging ni
mostly cter2 yg aku hapdate kt cni sumenye yg berlaku dlm hidup ak...
jd xbanyak sangt lah nk bercerita pun...

lg satu BM aku xok..jadi aku memg xpandai nak tarik perhatian pembaca tuk baca entry ak
so...mmg xde lah orang nk komen sume entry aku...sb tersangt xbest..aku baca sdri pun xbest.

teringin jugak nk jd pemes cm blogger ni faiz tapit, ley kata sume entry2 die aku baca...ada je idea yg menarik tuk wat orang ketawa..tp bila nk wat mcm tu kan...serius aku xpandai nk wat lawak..huhuhu

teringin jugak nak smpaikan dakwah menerusi bloging ni mcm si hamka ni...tp aku xmampu nak jd seperti itu sb aku terlalu cetek pengetahuan agama...

nak bercerita pasal politik kt blog ni lg lah ak x berani..kang xpepasai kena tahan ISA..huhu

tp xpe...

drpd kekurangan inilah aku perlu belajar kn...
mungkin aku perlu byk belajar bagaimana tuk mengarang dgn lebih baek...

**nota kaki
teringat zaman sek dulu...selalu karang cerpen yg best2 skrg nk menulis balik cm dulu dah xpandai dah...sob..sob..sobbb

How Sad am I when I’m in difficulties..


Orang kata…nak dapat kawan memang senang, terutamanya bila kita punyai segala-galanya…tapi sangat susah untuk memiliki kawan disaat kita tidak punya apa-apa..

Orang kata…darah daging kita akan mudah saying kita jika kita punyai segalanya…tapi kita akan rasa tersisih dari keluarga sekiranya kita tidak punyai apa-apa yang membanggakan mereka…

Orang kata…kesetiaan kita terhadap insan yg dicintai akan teruji bila kita punyai segalanya tapi bila kita tiada punyai apa-apa…kejujuran dan kesetiaan orang yang kita cintai tergugat dek kekurangan yg ad pd diri kita…

Orang kata lah….

Tapi itulah reality kehidupan sekarang….yang berada –ada disanjung, dipuji, yang tiada punyai apa-apa dimusuhi, disisih ke tepi…

Macam tu lah yg aku rasakan sekarang

Sedih?...OHHH memg sangat sedih..tuhan sahaja yang tahu apa yang sedang bergelojak dalam hati ini..
Tuhan sahaja yang tahu berapa literkah air mata hati aku ini keluar…tu belum total up lg dgn air mata yg berjujuran keluar kt mata aku yg sepet ni….

Tapi aku selalu pujuk diri aku…
Xmengapa lah dila…ni semua ujian tuhan bagi kt kamu…
Itu tandanya tuhan sangat saying kamu..sebab itu Dia uji kamu dengal pelbagai kepayahan dan penderitaan….sebab Dia nak kamu sentiasa ingat dia selalu dan Dia nak kamu tahu Dia sentiasa ada dengan kamu xkira kamu susah atau senang…kamu bertuah sebab Allah selalu uji kamu…lihat balik kisah para sahabat rasulullah…mereka sampai nangis2 sebab Allah xuji mereka…siap berdoa lagi mintak tuhan uji mereka…tp kalau nk compare dengan diri kamu..Allah senang2 je bagi ujian dekat kamu…itu tandanya Allah sayangkan kamu…

Ohh…rasa sangat berdosa bila aku selalu merungut bila diuji sebegini rupa…patut aku harus bersyukur kan…ohhh..teruk  nya aku…

Tapi aku adalah manusia…terlalu banyak kelemahan, ketidak sempurnaan dan khilafnya…
Mana mampu aku tanggung derita ini keseorangan…

Jangan macam tu dila….kamu xkeseorangan ALLAH ad dengan kamu…
Iya memang benar Dia sentiasa ad dengan ku…dan hanya Dia sahaja yg Tahu dan fahami derita yg ak tanggung selama ini…

Tp aku bersyukur sgt…di saat aku resah gelisah…Allah hadirkan aku seorang insan yg terlalu byk membantu ak….dia bukan sahaja seorang adik tp sahabt baik yg xpernah kesah siapa ak, yg sentiasa ad dengan ak tidak kira apa jua keadaan ak….dia xpernah jemu memberi semangat kata k,,…even dia tahu aku tidaklah baik mcm mana pun…die tetap mahu berkawan dengan ak…walau orang byk ckp pasal buruk baik ak..dia tetap nak kawan ak..dan dari kejujuran hati nya lah banyak mengajar aku tentang erti persahabatan…dan dia terlalu banyak bersabar dengan aku…walau aku pernah marah dia, maki dia, pergunakan dia (buli) hehe…tapi dia tetap baik n selalu senyum je…**walaupun ak tahu kt bilik dia wat muka tension depan member2 dia bila ak wat hampeh kt dia..dia xpernah tunjuk kt ak yg dia benci / marah kata ak….dia adalah Farid Asla ismail…thanks farid sb terlalu bersabar dan manjakan aku..hehee..ko lah adik aku paling best tauu!!...korang yg lain jgn jeles tau..wakakaka…haih untung la nang dapat ko…calon suami mithali tuh…hehe..Nang jaga adik ak elok2 tau…lau cacat ckit jaga hang..ak cari smpai lubang cacing :P..hehe

Dan wat lagi ak rasa bersyukur sangat2 sb dipertemu dengan someone yg sgt2 menerima ak seadanya…bukan mudah untuk seseorang menerima pesakit psikitrik macam ak ni…saiko sangat memg payah orang nak..tp dia x..abah selalu cakap, ada ke orang nak memperistarikan anak abah yg sakit mcm ni…aku terdiam xtau nak jawab apa sb sejak ak sakit aku dah ley accept lau xde orang nak kawen dngan ak…smpai la dia dating n contact ak balik setelah berpisah 7 tahun lamanya…last jumpa masa tyme SPM…pastu ak xtau pe jadi kt dia…then bila dia contact ckp nak jumpa..ak dah rasa lain macam..tp apa apa pun aku kena berterus trg ttg masalh diri aku..aku ingt bila dia tahu sume ni…dia akan tinggalkan ak n cr calon lain..tp sebaliknya dia cakap…”kalau diberi peluang aku nak jga ko…aku nak bahagiakan even kita tidak ditakdirkan jodoh bersama…janji ak dapat wat ko gembira”

Terharu…sangkaku kejap je die bertahan dengan ak…rupa-rupanya smpai sekarang dia masih disisi aku..bila aku bersedih dia berusaha wat aku ketawa…bila aku murung dia akn cuba tarik perhatian ak supaya aku xfikir penderitaan aku…yg paling wat ak ingt smpai sekrng….orang lain bg hadiah beday best2 sekali dia bg aku sekantung ubat-ubatan…k fine…tahu lah die ley dapat ubat free kt spital.hohho..memg adiah betol ni…bila Tanya napa bg saya ubat…die jawab…sb sy nak awak sentiasa sehat..lau awak sehat sy ley tgok awk selalu senyum kt sy…aiseymen….romantik la plak..hehe..
Bila ak dilanda ujian..dia selalu cakap… ‘saya tahu awak kuat, awak mampu hadapinya…sb setiap ujian yg dtg berdasarkn kemampuan kita…yg penting jgn sekali2 berdendam tp sebaliknya fikir ap ptt kte wat supaya orang yg benci pd kita boley menerima kite’… dia..selalu bg nasihat yg matang tuk ak guna…
Kadang2 ak fikir..lama manakah dia mampu bertahan…tp aku xtemui jawapan….dan jawapan itu hanya Allah s.w.t sahaja yg tahu…

Jadi kesimpulannya yg ak nk cter kt cni…. Jangan anggap xde orang lgsung kt dunia ni xpedulikan kita… sebenarnya ada Cuma kite je yg xperasan…yg selalu kite perasan adalah orang yg selalu pergunakan kita pd waktu senang sahaja…dan lagi satu…sentiasalah berprasangka baik dgn ujian yg Allah bagi dekat kita…bak kata pepatah lah… Allah turunkan rebut taufan kt kita..tp disbalik keributan itu Allah sebenarnya hadiahkan kita sebuah pelangi yg indah tuk kita…dan pelangi itulah yg akan mewarnai hidup2 kita selepas dilanda badai rebut”….hah dah tonggang langgang ak punya ayt…almaklum lah BM SPM fail!!..wakakaka…jd… kesimpulan akhir “ sabar itu patutnya tiada had, akan tetapi ia kekal hingga ke akhir hayat…whatever happen sentiasa bersabar dan tempuhilah sume itu dengn tenang ea… ^__^
 

Akhir kata…wallahualammm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...