Saturday, December 28, 2013

angkat bangkul sendiri

cik wada xpaham la..kenapa ya ad segelintir manusia mesti nk angkat bangkul sendri..
cik wada tertanya -tanya jugak..ap ye perasaan angkat bangkul sendiri...huhu
best sgtkah smpai ramai dikalangan kita suka berbuat demikian...mungkinlah kot...
perkara sebegini dh jd habit bila xdicegah dr awal kn..
mmg agak menyampah la kalau kite berkawan dengan someone yg budget die hebat dr segala aspect
tp seriusly...mmg agak best jika layan orang sebegini..sebab mereka sebenarnya mempamerkan kebodohan mereka yang sebenarnya...so kita layan kan je lah....

bagi cik wada la...xperlu kite nk up up kn kelebihan kita...sb sume manusia tuhan jdikan pasti ad kelebihan masing-masing
sebagai contohnya...seseorang itu mungkin xcantik..xbergaya dr segi penampilannya..tp tuhan kurniakan akal yg cerdik tuk dia gunakan ke jln yg sepatutnya...
ad jugak yg cantik paras rupa..tp kurang cerdik, xpndai masak..
dan ad yg muke huduh giler...tp pandai.pndai mask pulak..knnn
so setiap manusia tu pasti ad kelebihan masing.- masing..dan ad jugak kelemahan masing -masing
mcm cik wada sdri jugak....
cik wada akui cik wada ni mmg xpandai nk copy paste keje ni...serius mmg xpndai..
tp tuhan jdikan cik wada cekap menaip n menyalin sesuatu dokumen....
(tp xde lah cekap mana pun kn)...
nk compare dgn orang yg expert mengopy paste dgn cik wada yg menaip ni...of course la cik wada yg kalah..tp biarlah kan.....cume cik wada xsuke orang amik kesempatan ke atas cik wada...
bila dh tolong tu hargailah kan...bukan untuk diperlecehkn kemahiran menaip cik wada...so moral of story, after this cik wada xmahu dh tolong sesiapa..

##kalo hebat sgt mengopy paste..then why asked me to help u??...giler bengang!!

Sunday, December 15, 2013

Tips Untuk kecerdasan minda

hari ni cik wada nk kongsi satu info kesihatan yang sesuai untk kecerdasan minda n fizikal
sewaktu cik wada berkhidmat sbg Guru sambilan tidak terlatih di MRSM Gerik...cik wada selalu dapat last akedmik period..tyme ni...lau mengajar mmg sakit hati sb majority student cik wada xfokus..byk tido dlm kelas....even bg exercise pun sempt lg mereka berdengkor kat belakang..bila cik wada nk marah..timbul rasa kasihan kt mereka...hari-hari pressure kne blajr...mmg stress...lau diorang xcter pun cik wada mmg phm situasi mereka...sb apa yg mereka lalui skrg...cik wada telah lalui pun 8 thun yg lalu...haih tua dh kn cikwada...dh 8 thun tinggalkn bangku sekolah....jd student yg berada di sekolah elit ni mmg pressure tahap gaban...bangun pg seawal 5 pg...sebab lau bangun lmbt ...nt lmbt pula dpt mandi n turun ke masjid tuk berjemaah kn...after subuh prayer balk dorm/bilik siap apa yg patut..cuci blik..2paya nmpk kemas...kang lau xkemas ad plak kena denda ng warden kn...dh siap2 kemas..turun breakfast..mkn laju2 sb nk kejar pi assembly..penat kn..tu bru pg...pas assembly..mula start blaja smpi pkul 2.30...otak pun blurr nk terima input yg bayk dlm satu hari..nk plak kalu homwork byk gile dpt n nk kine submit esok pg...xke pressure tu....lepas waktu sekolah...kne plak pi kelas persediaan...boleh kata pg ptg mlm ngadap buku je kn...smpi muak nk stdy....bila terlalu pressure..student cept lesu..less energy..mcm ank2 murid cik wada ni...
jd cik wada sarankan mereka supaya meminta ibu bape membelikan mereka supplement supaya mereka bertenaga tuk blajar...tp xtau ler diorng beli ke x...huhuhu

jd cik wada nk share petua2 kesihatan tuk kecerdasan minda

sekiranya xmapu nk beli suplementary vitamin yg mahal2 tu kn..cik wada suggest adik2 sume amalkan minum air masak/air kosong/mineral water sebaik korang bangun dr tidor..jgn gosok gigi dulu..minum je air dulu..lebih kurang 500ml ek...ala yg botol mineral kecik tu..habiskn..satu botol...dan menjamah 3 biji kurma...insyaAllah dgn izin Allah adik2 akn cregas sewaktu belaja..

bg mereka yg berkemampuan...sebenrnye skrg bersepah je supplemntry vitamins ni..mcm2 jenama ad jual..boleh je nk beli mane2 brand pun...tp lau tanya pendapt cik wada...
apa yg cik wada selalu makn sejak 1st year at university...cik wada mkn produk2 shaklee..
set kecerdasan minda n tenaga yg cik wada ambil tyme tu adlh B-complex, Lecithin dan Omega Guard
nyg ini adlh B-complex...cara pengambilanya adlh sebiji sehari...bg cik wada xmahal sb this vitamin 4 buln mkn baru habis..just spend around RM55.00++ (cik wada xingt dh bape harga dia) untk 4 buln..kira murah la kn...ap function dia...ad tertulis kt dlm pic ni

yg ni pulak adlh lecithin....this vitamin byk advantge die..slh satu membantu dlm process pencernaan n membantu pembakarn lemak dalam badan...salah satu punca minda jd lembap adlh faktor gaya pemakanan...almaklumlah...mkn xcontrol menyebabkan lemak byk kumpul dlm bdn..jd cept rasa mengantok..penat...minda xcergas kn...jd bila mkn this vitamin..ia membantu bdn2 adik2 membakar n menyah segala toksik dan lemak dlm badan...jd bila badan sehat dr toksik n lemak...minda pun akan cergas..bila otak cergas...senang je nk pick up stiap ilmu yg dipeljari..betol x?


dan yg ni plakomega guard...vit min agak mahal la ckit tp berbaloi..sb dia dpt membantu otak kita memberi tumpuan terhadap pembelajaran..dan menguatkan daya ingatan...ramai student tanya..kuat nye ingatan cikgu  ye...kitorg yg muda ni pun cepat lupa...jd ni lah rahsia cikgu yg sebenarnya...hihi until now pun cik wada masih non stop makan....sb even cik wada sudah bekerja..ttp ia byk membantu cik wada menguruskan kerja dgn cekap...jd...sesiapa ingin mencuba boleh la dptkn vit ni drpd dealer2 shaklee yg berdekatan...tp lau ssh nk cr..boleh je beli dr cik wada....
macm ni nak order...boleh la contct cik wada kt FB cik wada or send ur email at jannah.adila1388@gmail.com....

jom sihat bersama shakleee...hihi **peace ^_^V

SeNTaP Lah SaNGaTknnn....Whatever!!

Bila Hati daH senTap...Rasa MacaM naK maKI hamUn oraNG je kaN...
pernah x korang rasa macam tu....?
cik wada dulu selalu sngt SentaP..tp tu dulu laH...
sejaK maKIn dewasa ni...perasaaN kuat sentap tu makin hilang...adakah sebab cikwada berhati kering aTau..sebab dh kebal dengan kata-kata sindiran dr orang disekeliling...i'm not sure...but the true fact is...alhamdulillah cik wada dh boleh terima setiap kritikan orang...bg cik wada...dulu kuat sentap sebab xmatangkn..jd xpandai sangat dalam mengawal kestabilan emosi...tp sejak cik wada bergaul dengan orang orang yg matang, golongan veteran dan golongan orang berfikiran positive...sedikit sebanyak mempengaruhi cik wada untuk menjadi seorang yg positive...bagi cik wada..xkisah la ap ap orang nk kata kita..nk kritik kita mcam2 mahupun memperlekehkan kemmapuan kita...sume tu adalah penguat semangt diri kita untuk kita berusaha kuat demi mencapai kejayaan yg kita impikan...
sebagai contoh la....

kisah satu :
sewaktu cik wada menceburi diri dlm dunia bisness & bakery ni...ramai yg memperlekehkan cik wada
ada yg cakap " alah...nak tahan lama mana sgt dia nk buat kuih tu...."
dan ad juga yg cakap " eleh..banyak mana sgt lah dia mampu nk buat....buat keje berat pun xpenah...ni ada hati nak menguli tepung berkilo-kilo.."
dan ad jugak kome paling teruk jugak la cik wada terima..yg berbunyi..." kau buat bisness xkn smpi kemana...xde masa depan pun bisness ni"
lau ikut mmg sentap abis lah ka...puas cik wada nangis..puas cik wada sakit kepala sb terlalu pkir kritikan orang...alhamdulillah..tuhan itu maha kaya.... cik wada mampu habiskan 20 guni tepung utk meniaga bakery...tp bg cik wada 20 guni tepung itu jumlah yg agak ckit...tp cik wada puas hati sb cik wada dpt buktikan yg cik wada pandai buat kuih...dan lg buat perasaan cik wada berbunga riang...bila dpt feedback dr customer ....diorng ckp kuih cik wada buat sangt sedap...berbaloi beli...sedap n murah..alhamdulillah...rezeki allah bg kt cikwada....hasil drpd jualan cikwada dpt la langsaikn hutang...dpt bg kt mak n ayh...dpt belikn baju kt adik...ase puas hati sangt2..walaupun jumlh hasil jualan xseberapa..tp cik wada puas sb dpt bantu ayah cikwada beli barang2 keperluan adilfitri yg lalu..paling ase gembira sb dapt sedekahkn duit raya kt kanak2 dan adik2 sedara...

kisah 2 :
sewaktu mula-mula cik wada ingin menjejakkan kaki ke bumi kl...ramai saudara mara perlekehkan cik wada...tyme ni cik wada bru je dpt offer keje...jd mestilah happy kn bila dpt keje kn..rasa excited sangat bila dpt keje dlm bidang yg cik wada betol2 minat sangt...
tp dlm kegembiraan cik wada mendapat pekerjaan baru...ada sahaja mulut2 yang memperlekehkan cik wada...katanya " haaa...kali ni lama mana pulak kau nk keje...ko kan suke2 tukar2 keje"
agak tersentap jugak lah..rasa macm nk bom je kt orang yg cakap macm tu kn...
tp cik wada xde lah nk emo xtentu pasal...sb bg cik wada orang yg cakap mcm tu sb die xtau the main reason cik wada berhenti keje sebelum ni...dia ckp mcm tu sb die dgr fitnah dan cter2 buruk ttg cik wada...tnpa dgr sdri penjelasan dr cik wada...jd tyme tu cik wada fikir....xperlu lah nk blaimed sesiapa pun...yg penting adlh cik wada perlu cr penyelesaian kepda mslh tu...jd cikwada cume ckp kt oraNG tu..insyaAllah kalau orang xganggu xwat dajal kt cikwada...cikwada akn keje lama kt kl..cume cik wada minta jgn terlalu awal membuat kesimpulan awal tanpa menyelidik dr akar umbi dan cikwada ckp...cik wada resign bersebab..apakah sebab2 tu..minta maaf cik wada xdpt nak bgtau...biarlah cik wada n tuhan sahaja...itu rahsia kami..sb cik wada xnak blaimed sesiapa pun dlm soal ini...barang yg lepas biarkan ia pergi...ap yg penting skrg adlh bagaimana cik wada nk manage diri supaya cik wada berjaya utk capai ap yg cik wada impikan....dan bila orang tu dgr jawapn dr cik wada..dia diam seketika...dan akhirnya dia berkata " kalau cm tu yg cik wada katakan..sy doakan awak berjaya...buktikan pada mereka yg berbicara buruk pasal cik wada sebelum ni"
dlm hati cik wada mengaminkan doa beliau....insyaAllah...mmg itu cik wada ingin buat...bg cik wada orang akan berhenti memperlekehkan kita setelah mereka sdri melihat kejayaan kita tnpa bergantung drpd sesiapa..
jd nasihat cik wada pd mereka yg selalu tersentap ni...never giveup bila orang bg kritikan pd kita..yg baik kita ambil sbg panduan dan yg buruk itu kite jdkan tauladan...kena ingat..kita adalah manusia yg xsempurna...jd sentiasalah berfikiran positive supaya kita mmpu berusaha untuk menjadi yg sempurna di sisi Allah Taala...biarlah ap jua tohmahan dan kritikan orang...yg paling penting hanya diri kita sahaja yg mengenali diri kita sediri..betol x...jd xperlu lah nk sentap sangt...be positive persons ok?


sekian dr cik wada yg kiut miut...hehe **smile always ^__^




Long time no updates!! - the new story bout ma SelF :)

Bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum kengkawan sume...
sudah lama cik wada xupDATE blog ..habis berdebu..*cuci habuk jap*
wahh rindunye nak berceloteh di sini..tgok punye lama xmenulis blog...dh xpandai nk mengarang ayat..huhu
ramai diantara rakan rakan cik wada text sy, bertanyakan kemana cik wada menghilang...actually cik jannah xmenghilang oun...masih wujud dimuka bumi Allah ni lg...tp diatas sebab2 tertentu membuatkn cik wada membuat keputusan tuk berehat seketika....

orang kata barang yg lepas jgn dikenang ...kelak dikenang merajuk lah jiwa...jd kisah yg lalu biarkan ia berlalu....apa yg penting sekrg...cik wada bahagia sgt di sini
sini tu kt mana cik wada oi....
hihihi..lupe plak nak citer....okey,,cter die mcm ni...stlh 8 buln berehat...alhamdulillah cik wada dh dpt keje baru...xlagi di perak tetapi sebalik di kl..tmpt dimana suatu ketika dahulu ayahanda n bonda cikwada melarang keras tuk mencari rezeki...tp oleh kerana rezeki tidak berada di negeri kelahiran...akhirnya ayahanda memberi restu utk cik wada mencuba nasib di KL...alhamdulillah...thanx to mr Alex kerana memberi cik wada peluang untuk berkhidmt di syarikatnya...cik wada bukan shj mendapat bos yg baik n caring...tetapi cik wada juga dikurniakan satu family baru yg sgt ceria n sporting....first tyme kot rasa happy ditempt keje...alhamdulillah....tetapi dlm kegembiraan cik wada, ttp ase sedih sb my bff dah resign..huhu..sb bg cik wada lau dia masih stay di cini...sudah pasti opis makin ceria..huhu i miss u tina !

ni lah gambr keluarga baru cik wada... DIMARA's Family....
**sebenrnye nk cter byk lagi...to sb dh lewat sgt...kekeringan idea...to be continued....


Wednesday, February 27, 2013

tolong pahami aku

lately ni..aku stress sgt
dengan keje menimbun dekat kt opis + masalh family yg xmemahami n xley terima corak kerjaya aku
its very diffuclt to make people understand  towards my carier...
geram jugak la...eventhough dah explain byk kali..ade je jwpan yg menyakitkan hati

aku xmintak pun pertolongan kalian
but what i need is tlg pahami situasi kerjaya
dan janganlah nk samakan kerjaya kalian dgn kerjaya
totally different!!
u oll kerja government...pegwai pangkat tinggi lak tuh...
staff lak ramai...so no wonder u can finish ur work on time...balik pun on time..
lau mls buat ley je suruh staf bawah u yg buatkan...betol x?
cam aku ni...dah la nama pun kuli....
staff lak tgal ak sengsorang jer...ate mane maunye nk ciapkan keje lau sume kerje dihempok (dipikul)
oleh aku sorang jer...consider la sama bidang kerjaya ak xsama cm kalian
sedih sgt bila family xpahami kerjaya aku...
pi le cmpany mana pun...lau dh title qs mmg xley lari dr kesibukan keje yg xmenentu...nak2 plak lau musim tender...mmg xnmpk la muka kt umah...byk dok opis jer...
tp tu la...walaucm ne ak explain pun my family ttp xnk phm...
siyes aku sgt sedih n tertekan...
yg wat ak sedih...hati mereka je ak nk jga..tp hati aku?....ade ke merka jaga...

aku xmintak simpati ke ape..tp tolong lah fahami kerjaya aku..tu je ak mintak...tlg la sesangt pahami aku

sekian dr aku, wada'

T__T

Tuesday, February 26, 2013

be careful whatever u post!!

lately ni aku selalu nmpak ramai dikalangan friendlist di fb post mcm2 entry yg melibatkan politik negara ni
tp aku sedih...ntah berapa ramai umat manusia membuat dosa menyebarkan ttg sesuatu yg mereka sendri xpasti kebenaranya....kerana taksub dgn politik ramai yg terpengaruh...lalu mereka share untuk tatapan orang lain...hakikatnya..tahukah mereka apa yg mereka share itu benar atau fitnah?

tahukah anda sekiranya maklumat yg kita share di facebook itu palsu..dan berunsurkan fitnah
sudah berapa banyakkah dosa kita kerna tolong menyebarkan fitnah itu
kerana terlalu taksub berpolitik kita lupa dan kita tidak sedar yg kita sedang membuat dosa...
entry ni aku xtuju pda pro-pembangkang mahupun kerajaan...bagi aku masing2 perlu berfikir akan kebenaran sesuatu perkara sebelum kita nk share dgn orang lain....
aku sedih bila melihat terlalu byk entry2 yg dishare di facebook...hati aku tertanya-tanya adakah semua ini benar?kalau ianya fitnah...subhannallah..terlalu byk rakan2 ku membuat dosa menyebarkan fitnah...kalau ianya benar aku turut bersedih kerana terlalu ramai rakan rakan ku menyebarkan keaiban tersebut....masyaAllah......sebenarnya banyak ayat-ayat alquran dan hadis yang menceritakan ttg larangan membuka aib, mencari aib dan perkara2 berkaitan yang mambuka aib, xkira la aib sendri ke atau lebih2 lagi aib orang lain   ..aku xla terer bab2 hadis n al quran ni...tp insyaAllah aku cuba la kongsi bersama pengetahuan yg aku pelajari masa di sekolah agama dulu.. teringat aku ttg firman Allah S.W.T...dalam surah AL HUJARAT ayat 12...yg bermaksud:

[49.12] Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.

ayat kat atas ni dh terang-terang bgtau kt kite yg Allah melarang kita membuka aib sdiri apatah lg aib orang lae kan..jadi ak nk tegur la kawan2 kt sana..jgn disebabkn kebencian korang kt sesetgah pemimpin negara, terlalu taksub degn parti politik korang...korang terlupa yg korang sbnrnya terjebak mencri dan membuka aib orang...
sbg contohla..isu penyebaran vidoe khalwat dato' anwar, gmbar2 pemimpin UMNO  gn kekasih mereka dihotel, gmbr2 pemimpin umno minum arak dan seumpama dgn tu lah....pernah ke korang sedar yg korang sbnrnye bukan shj mencari aib mereka tp sekali gus buka aib orang tersebut....masyaAllah sedarkah kalian sume...aku teringat firman Allah SWT dalam surah An-NUr ayat 19...yang mana maksud firman Allah SWT yg berbunyi :

" sesunguhnya orang -orang yang beriman yang ingin agar (berita) perbuatan keji itu tersiar dikalangan orang2 yang beriman, bagi mereka azab yang pedih di dunia dan diakhirat "...

bila mana melihat rakan2 yg meyebar berita2 perbuatan keji di fb...aku sedih sgt....kerna terlalu bencikan pemimpin..tnpa mereka sedar mereka dah wat dosa...sebarkan kaiban (perbuatan keji) untuk tatapan orang lain...semata-mata nk tarik perhatian orang laen bca entry tersebut...haihh dunia-dunia

aku bukan lah seorang gadis yg baik sgt ..masih dlm membaiki diri dan memperkukuhkan iman...
jd yg mana ak rasa salah aku patut tegur...mgkin ramai yg xley terima kot entry aku ni...

tp before u'olls serang i la kan...i nak tanya korang...pemimpin yg korang benci tu malaikat kah?smpai salah mereka korang nk kepoh2...nk bising bagaikan...diorang manusia spt kite jugak...ad kelemahan ade salah n silap mereka...sb iman manusia ni berbeza...jd perlukah pertikaikan sume tu...cube kite ngadap cermin kite lihat diri kita...adakah kita ni terlalu baik sgt? adakah diri kita ni mampu jd seorang pemimpin islam yg kita inginkan sangat??...kite kne ingat setiap manusia pasti mempunyai kelemahan dan aib sdri...xkira lah orang tu jahil ke...orang alim ke, atau orang alim tahi kucing ke...lau dah nama manusia pasti mempunyai kesalahan yg menjadi aib dirinya...jd  lau pendapat kalian mengatakan pemimpin korang salah...pergi lah berjumpe dgn dia...scr peribadi...ckp n nsht elok2...insyaAllah kalau niat kita nk bimbing die kejln yg benar..Allah akan permudah diri kita untuk menasihatinya...dan InsyaAllah Allah lembutkn hati orang yg kite nk tegur tuh...xperlu lah korang nak maki2 die di FB...cakp n gtau semua orang ttg slh silap dia...tu dah jatuh kategori ghibah...dosa!

sekrang ni dh terlalu ramai yg dedahkan aib orang di internat...xkiralah difb ke..blog ke...twitter dan seumpama dengannya...hari2 pelbagai fitnah dan aib orang dipaparkan...bayangkanlah ya...orang yg korang sebar aib  mereka tu xampunkan korang....berapa byklah dosa korang terhadap mereka?
pernakh korang terfikir akan hal ini?









"

entry aku ni bukan aku nk judge korang ni dh berdosa..aku bukan tuhan tuk tentukan dosa kalian...
niat aku adalah nk tegur la...xbaik sebar2kan berita yg kite sedri xpasti betol ke x...kalo stkt sumber dr internte...hentilah...sb manusia skrg terlebih cerdik...boleh je create story dgn gunakan teknologi ...jd jgn terlalu percaya sgt apa yg ad di media internete...sebaliknya crilah sumber2 yg boleh dipercayai
sbg contoh...kite dgr orang kata PM kita songlap duit rakyat...smpai hutang negara kt bank dunia makin meningkat...jd untuk tahu kesahihan isu ni....lau rajin pergilah kt bank dunia mintak statement hutang negara..tgok hutang negara makin byk ke makin ckit...tu pun lau ley..setahu aku lau nk dpt statement bank dunia ni..byk procedurenye....jd nk seng pi la jumpe gabenor negara ke.....tanya dulu betol ke x...ni x..percaya sgt apa yg dipostkn kt interete..isu songlap tu?emmm..korang ad bukti kukuh?ade saksi?..if ad evidence dan saksi yg menyaksikan kejadian tuh...sila kemukan ke pihak pengadilan....
negara kite ni ad undang-undang...xkira la pemimpin ke anak raja ke...xde yg terkecuali untuk diadili....

jdi berhati-hati lah bila nk post or share something di internet...
bahaya sekiranya ia tidak benar n  fitnah semata.....
ley menmbh dosa kita....jd berfikirlah dahulu sebelum bertindak...

sekian dari hamba Allah yg masih serba serbi kekurangan...

wada'

Thursday, February 14, 2013

JAdi anaK EMAK....salah ke?

setelah menyepi dr berbloging..ari ni aku muncul ng new entry
yg mana menyentuh sensitiviti masyarakat umumnye...pergh mcm ap lak ayat ak ni kn..haha..maaf bahasa melayu i memang xpower....
ok kisah yg aku nak bincang hari ni..kisah anak emak

istilah anak emak ni secara umum nye didefinasikan oleh masyarakat kite sndiri sbg anak yg manja, anak yg terlalu mendengar cakap ibunya atau anak yg terlalu hormat dan mentaati ibunya...

persoalannya sekarang....salah ke jadi anak mak??

biasanya gelaran anak mak ni biasa di cop kt kaum lelaki yg mg manja ng mak nye..yg mana kaum perempuan memg akn risau teramat sgt kalo pasangan nye jenis anak mak
tp ia xjadi pelik kalo gelaran anak mak tu diberi kepada orang perempuan sb dh mmg fitrah sifat perempuan yg memang manja sgt ng mak die kn...

jadi...kenpa ea kalo laki jenis yg Anak Emak ni...mesti orang perempuan paling risau n xsuka??
berbalik ke main point aku td...salah ke jadi anak mak??


jawapan tulus mulus dari aku yg bergelar minah kauselor yg xdiiktiraf..:P

bagi aku...xsalah pun..sb dah dituntu oleh agama kite supaya kite menjadi anak yg soleh dan mentaati kedua ibu bapa kita....selagi ianya tidak melanggar hukum syarak...selagi itu la kena follow...
TAPI kena jugak tgok situasi nya

situasi pertama ;  soal jodoh
kebanyakan ibu bapa sekarang sudah pandai menilai ttg kebaikan untuk kehidupan anak-anak mereka..ibu bapa mana yg xmahu tgok anak mereka bahagia dengan pasangan hidup kn...kalau boley mereka nk anak mereka hidup lebih bahagia drpd kehidupan mereka..sb itu sesetengah ibu bapa lebih suka mencari jodoh yg terbaik buat anak mereka daripada membiarkan anak2 mereka mencari sdri...senario ni mmg telah lama diamalkan masa zaman dahulu kala..tp kini dipraktikkn semula di zaman ini....
bila situasi ni berlaku...ad orang tanya...wajib ke aku ikut permintaan n kehendak parent ak?
jawab aku simple je........ setiap perkahwinan tu mesti la kena dpt restu ibu bapa...kalo ibu bapa xrestu xberkat rumahtangga kite...cube tgok kes2 penceraian yg melibatkn golongan muda sekrng..kebanyakannye perkahwinan tidak direstui oleh ibu bapa....bila ibu bapa xrestu...maka tiada keberkatan dlm ikatan yg dibina..sb apa? keredhaan ibu bapa itu adalah keredhaan Allah..jd point pertama RESTU tu penting!!
soalan kedua... ak ad pilhan ak sndiri dan ak amat sygkn die...dlm masa yg sama mak ayah aku ad pilihan lain...yg mana satu perlu aku pilih??
soklan ni agak complicated sikit la...but aku try la jawab sebaik mungkin
soal jodoh ni kena pikir betol2 sebab kita nk hidup dgn pasangan bukan sehari dua tp nak bersama hingga ke syurga, insyaAllah...jd dlm pemilihan pasangan hidup ni...bergantung kepada diri sendri...sb diri kita yg nak hidup dengn psgn kite...bukan orang lain..tp walaubagaimana pun kite xley ketepikan ibu bapa dalam pemilihan psgn  sb?..sb ibu n ayah lebih makn garam drpd kita...jd mereka tahu yg mana baik yg mana buruk...jd mereka boley bg nasihat kpd kita sbg guidance nk pilih pasangan hidup...
kalo kite ketepi kn mak ayh....kebarangkalian keputusan yg kite buat bias...sb?? lau dh buta dgn cinta...yg buruk pun kite nmpak baik kan?? jd nshat aku...Wat sesuatu keputusan tu mestilah kena dapat bimbingan dr ibu bapa...tp it's does meant kite wajib follow decision mereka?..em xpham???

macam ni contoh le kome ad calon sendri dan mak ayh ad calon menantu mereka...
jd mcm mana nak wat keputusan dgn bijak...itss simples but maybe complicated n byk renyah nk kena wat...
solution nye:
1. identify ap korang punye problem - yakni dilemma nak pilih calon sendri atau terima pilihan keluarga

2. list kan kebaikan dan keburukan calon korang dan juga calon pilihan keluarga ...(kena selidik kedua2 calon tersebut...wat la table comparison...baru nmpak sikit)

3. analysed korang punye problem - bila dah dapat hasil kaji selidik kome wat la analysis..yg mana paling banyak kebaikan...yg mana paling byk keburukan.....yg mana terbaik itulah keputusan kome

5. buat keputusan - cm ne nak wat keputusan ..hah refer balik analysis yg kome wat awl td..biasa mestila kite mik pilihan yg paling byk kebaikan kan...tp dlm wat keputusan pilih calon teman sehidup semati...masa wat analyzed n concluded korng nye decision..perasaan syg dan cinta tu tolak ke tepi...jgn masuk lgsung...sb dua perasaan ni ley mempengaruhi kptusan ad...byk bias nye.....jd kalo nk analyze tu xyah ler letak lgsung rasa cinta dan syg...sebab?
dua perasaan ini boleh dipupuk dan digali...
so xperlu risau sama da nk cinta ke x dgn pilihan kite tu...
lambat laun perasaan itu akn wujud jua...
jadi..bila kome dh dpt keputusannye...maka tunjukkan lah hasilnya pada mak ayah korang
kalo mak ayh tanya...korang dh ley hujah knapa itu milihan kome.....so kptsn yg korang wat tu kukuh la sikit bila kome dh ad anlysis kajian keputusan korang kn....

satu fakta penting....mak ayah ni xpernah pun paksa anak-anak ikut cakap diorang semata-mata..tp ap yg mereka harapkn dr anak-anak...adalah supaya anak-anak xketepikn mereka dlm apa jua hal sekali pun...
jadi MEMANG XSALAH LAH KALO NAK JADI ANAK EMAK....!!hehehehe
***step2 yg ak bg td bukn tuk wat kptsn pilih jodoh je...tp ley digunakan apa jua situasi yg memerlukan anda untuk membuat keputusan...ok selamat mencuba ye ^__^V
situation kedua : sikit2 nk ikut ckp mak

situasi ni adlh sgt panas bg kaum perempuan..nak tau kenapa? orang perempuan paling pantang kalo dpt lelaki yg tau nk dgr ckp mak die je...everything sume mak die...

jd...salahke laki jd anak mak?'

erkk...jgn la terlalu sgt jd anak mak...smpai suar dlm pun mak yg nak pakaikan...lau baby lg xpe ni kan dh besar tua...xkn everything mak yg nak kena wat kn...jd bila lg anda nk jd laki yg gentle men n pandai pikul tgjwb sndirikn...

lau kategori cm ni  memg bukn anak jantan namanya....hahaha :p

tp..xsalah kalo jd anak mak yg bertgjwb terhadap ibu nya dr segi keperluan, tmpt tgal dan belanja harian..tu kn mmg tgjwb anak laki...jd tunaikan lah tgjwb anda :)

sekian.... XOXO:D


Friday, February 1, 2013

How BusY am i..erkkk T__T

sejak menjadi seorang bekerjaya ni...hidup dah xhappening cam dulu, xbebas nk bercuti ke sana sini...
masa kecik2 dulu selalu berangan nak cepat besar n ley kerja...sebab masa tu pikir bila dah bekerjaya ni
ada wet sendri..ley beli macam2..ley pi jalan sana sni...tp bila dah bekerjaya ni...puiii! indah rupa dari khabar..hohoho...penat wooo byk keje nk kena wat...smpai xde life sendri...ari2 terpksa wat ot (erkk...bru seminggu dua ni je kena wat ot..:P) tp kadang2 aku cow je balik awal...xlarat kot nak stay back kt opis...
nk jugak manjakn body atas tilam yg empuk kn..(erkk..aku mmg kuat tido, k bhai!)...

masa mula masuk keje ( sekitar bulan october 2012 sampai ler buln 11..) banyak dok lepak je...hari-hari merungut dlm ati...kelulusan degree in quantity surveying tp hari -hari keje tulis surat jer...dah macam kerani lak...sekali bila dah melangkau masuk bulan ketiga..haaaa hamikkk kau wadak....bertambun2 keje bos bagi...dari wat taking off, claim,surat -menyurat, submission material, and wat progress report...sekrng dah plak tmbah beban keje....kena wat Bill of quantities...erkkk paling menyampah nak wat description..sb aku paling mals nk tengok drawing then nak kne pkir ayat macam mana nk kena wat...salah wat ayat mampos!! rugi2..huhuhu..tu satu hal...nak di jadikan cter partner ak yg sama-sama jg projek ni resign la plak....lagu tambah la beban keje aku...smpai aku pening da nak wat yg mana satu...sedih kot...wooot...wooot..( oh sangt hodoh ko nanes macam tu...muka dah macam beruk makyeh....haha)

 ni la bill of quantities yg aku kena wat...bru smpai takat ni..bos dah byk kali dah kuar masuk bilik tanya sudah buat smpai mana...aiyaaa bosss wa bukan robot ma nak kasi wat keja cepat....yg anak boss ni pun satu dah tau aku sibuk nk wat tender mentakab ni die lak sibuk2 nak suh aku takeover keje partner ak yg dh resign tuh...adoiyaiiiii...yg wat wa rasa semput sekali next week ada audit iso project government...kelam kabut aku siapkan apa requirement yg die nak...adoiyaiiii...xsuka wat keja kelam kabut macam ni...huhu
ohhh sangat sedey....wooot ...wooot..

 tengok menda alah ni dah wat aku pening...yela time belajar dulu suka lg berangan..Pak Ya ajar kt depan aku kt belakang main game...woha!!sekali kena takeover koje orang aku blurrr...hahaha.. padan muka aku kn...huhu

** nasib baik bos xsuruh aku revise balik CPM ni..huhu

teruk kan meja aku...bersepah2 dengan kertas...alangkah indahnye kalo ada orang yg nk tolong aku wat keje ni sume...dapat pahala tau...hehehe tp gaji tarak la pasai gaji aku pun ciput je...ni kan nk mengaji orang...memg xdapat lah..haha...


tgah2 dok hapdate blog ni..sekali boss kuar dr bilik....

"itu BQ aaa...sudah sampai mana...ada apa2 perubahan?"

............erkkk..takat ni lum ad bos....

padahal hakikat sebenarnya keje aku xberganjak pun dr td...woha!!!
bukan malas ok...td aku mengfailing sume2 catalogue yg mungkin diguna pakai tuk submission tender

apa korang ingt jurutera ukur bahan macam aku ni just ngadap BQ n drawing je ka??
keje2 am kerani pun aku kena wat tau...huhuhu

now baru aku paham kenapa kak yong ak cakap
"cuba jadi seorang pekerja yg ley wat multitasking...if u can...u re the most excellent workers...

ecececehhh.. aku bukan puji ak ni excellent worker..hehe..but i'm try to be a good worker as well as a good surveyor..hoho..but dont miss judge..i'm not kaki bodek ea...hihihi

ok la xley nak bebel lelama kt cni...kang boss kuar tanya progress keje mati aku nak excuse ap lg...kuikuikui...

k bhai...moh wat koje yg menimbun2 ni...

hohoho..

Thursday, January 31, 2013

Oh busuknya!!

oh busuknya!!
eh..eh bau apa tuh.....
pusing kiri pusing kanan...xde pun bau busuk...cm ne ley bau busuk?

laa...aku xcakap pun  bau busuk....
aku cakap "oh busuknya!!"
"apa yang bsuknya"
entry aku la......tet ...tet...

xkisah lah orang nak kata semua entry kt blog ak ni busuk..sb aku xpandai sangat nak berbloging ni
mostly cter2 yg aku hapdate kt cni sumenye yg berlaku dlm hidup ak...
jd xbanyak sangt lah nk bercerita pun...

lg satu BM aku xok..jadi aku memg xpandai nak tarik perhatian pembaca tuk baca entry ak
so...mmg xde lah orang nk komen sume entry aku...sb tersangt xbest..aku baca sdri pun xbest.

teringin jugak nk jd pemes cm blogger ni faiz tapit, ley kata sume entry2 die aku baca...ada je idea yg menarik tuk wat orang ketawa..tp bila nk wat mcm tu kan...serius aku xpandai nk wat lawak..huhuhu

teringin jugak nak smpaikan dakwah menerusi bloging ni mcm si hamka ni...tp aku xmampu nak jd seperti itu sb aku terlalu cetek pengetahuan agama...

nak bercerita pasal politik kt blog ni lg lah ak x berani..kang xpepasai kena tahan ISA..huhu

tp xpe...

drpd kekurangan inilah aku perlu belajar kn...
mungkin aku perlu byk belajar bagaimana tuk mengarang dgn lebih baek...

**nota kaki
teringat zaman sek dulu...selalu karang cerpen yg best2 skrg nk menulis balik cm dulu dah xpandai dah...sob..sob..sobbb

How Sad am I when I’m in difficulties..


Orang kata…nak dapat kawan memang senang, terutamanya bila kita punyai segala-galanya…tapi sangat susah untuk memiliki kawan disaat kita tidak punya apa-apa..

Orang kata…darah daging kita akan mudah saying kita jika kita punyai segalanya…tapi kita akan rasa tersisih dari keluarga sekiranya kita tidak punyai apa-apa yang membanggakan mereka…

Orang kata…kesetiaan kita terhadap insan yg dicintai akan teruji bila kita punyai segalanya tapi bila kita tiada punyai apa-apa…kejujuran dan kesetiaan orang yang kita cintai tergugat dek kekurangan yg ad pd diri kita…

Orang kata lah….

Tapi itulah reality kehidupan sekarang….yang berada –ada disanjung, dipuji, yang tiada punyai apa-apa dimusuhi, disisih ke tepi…

Macam tu lah yg aku rasakan sekarang

Sedih?...OHHH memg sangat sedih..tuhan sahaja yang tahu apa yang sedang bergelojak dalam hati ini..
Tuhan sahaja yang tahu berapa literkah air mata hati aku ini keluar…tu belum total up lg dgn air mata yg berjujuran keluar kt mata aku yg sepet ni….

Tapi aku selalu pujuk diri aku…
Xmengapa lah dila…ni semua ujian tuhan bagi kt kamu…
Itu tandanya tuhan sangat saying kamu..sebab itu Dia uji kamu dengal pelbagai kepayahan dan penderitaan….sebab Dia nak kamu sentiasa ingat dia selalu dan Dia nak kamu tahu Dia sentiasa ada dengan kamu xkira kamu susah atau senang…kamu bertuah sebab Allah selalu uji kamu…lihat balik kisah para sahabat rasulullah…mereka sampai nangis2 sebab Allah xuji mereka…siap berdoa lagi mintak tuhan uji mereka…tp kalau nk compare dengan diri kamu..Allah senang2 je bagi ujian dekat kamu…itu tandanya Allah sayangkan kamu…

Ohh…rasa sangat berdosa bila aku selalu merungut bila diuji sebegini rupa…patut aku harus bersyukur kan…ohhh..teruk  nya aku…

Tapi aku adalah manusia…terlalu banyak kelemahan, ketidak sempurnaan dan khilafnya…
Mana mampu aku tanggung derita ini keseorangan…

Jangan macam tu dila….kamu xkeseorangan ALLAH ad dengan kamu…
Iya memang benar Dia sentiasa ad dengan ku…dan hanya Dia sahaja yg Tahu dan fahami derita yg ak tanggung selama ini…

Tp aku bersyukur sgt…di saat aku resah gelisah…Allah hadirkan aku seorang insan yg terlalu byk membantu ak….dia bukan sahaja seorang adik tp sahabt baik yg xpernah kesah siapa ak, yg sentiasa ad dengan ak tidak kira apa jua keadaan ak….dia xpernah jemu memberi semangat kata k,,…even dia tahu aku tidaklah baik mcm mana pun…die tetap mahu berkawan dengan ak…walau orang byk ckp pasal buruk baik ak..dia tetap nak kawan ak..dan dari kejujuran hati nya lah banyak mengajar aku tentang erti persahabatan…dan dia terlalu banyak bersabar dengan aku…walau aku pernah marah dia, maki dia, pergunakan dia (buli) hehe…tapi dia tetap baik n selalu senyum je…**walaupun ak tahu kt bilik dia wat muka tension depan member2 dia bila ak wat hampeh kt dia..dia xpernah tunjuk kt ak yg dia benci / marah kata ak….dia adalah Farid Asla ismail…thanks farid sb terlalu bersabar dan manjakan aku..hehee..ko lah adik aku paling best tauu!!...korang yg lain jgn jeles tau..wakakaka…haih untung la nang dapat ko…calon suami mithali tuh…hehe..Nang jaga adik ak elok2 tau…lau cacat ckit jaga hang..ak cari smpai lubang cacing :P..hehe

Dan wat lagi ak rasa bersyukur sangat2 sb dipertemu dengan someone yg sgt2 menerima ak seadanya…bukan mudah untuk seseorang menerima pesakit psikitrik macam ak ni…saiko sangat memg payah orang nak..tp dia x..abah selalu cakap, ada ke orang nak memperistarikan anak abah yg sakit mcm ni…aku terdiam xtau nak jawab apa sb sejak ak sakit aku dah ley accept lau xde orang nak kawen dngan ak…smpai la dia dating n contact ak balik setelah berpisah 7 tahun lamanya…last jumpa masa tyme SPM…pastu ak xtau pe jadi kt dia…then bila dia contact ckp nak jumpa..ak dah rasa lain macam..tp apa apa pun aku kena berterus trg ttg masalh diri aku..aku ingt bila dia tahu sume ni…dia akan tinggalkan ak n cr calon lain..tp sebaliknya dia cakap…”kalau diberi peluang aku nak jga ko…aku nak bahagiakan even kita tidak ditakdirkan jodoh bersama…janji ak dapat wat ko gembira”

Terharu…sangkaku kejap je die bertahan dengan ak…rupa-rupanya smpai sekarang dia masih disisi aku..bila aku bersedih dia berusaha wat aku ketawa…bila aku murung dia akn cuba tarik perhatian ak supaya aku xfikir penderitaan aku…yg paling wat ak ingt smpai sekrng….orang lain bg hadiah beday best2 sekali dia bg aku sekantung ubat-ubatan…k fine…tahu lah die ley dapat ubat free kt spital.hohho..memg adiah betol ni…bila Tanya napa bg saya ubat…die jawab…sb sy nak awak sentiasa sehat..lau awak sehat sy ley tgok awk selalu senyum kt sy…aiseymen….romantik la plak..hehe..
Bila ak dilanda ujian..dia selalu cakap… ‘saya tahu awak kuat, awak mampu hadapinya…sb setiap ujian yg dtg berdasarkn kemampuan kita…yg penting jgn sekali2 berdendam tp sebaliknya fikir ap ptt kte wat supaya orang yg benci pd kita boley menerima kite’… dia..selalu bg nasihat yg matang tuk ak guna…
Kadang2 ak fikir..lama manakah dia mampu bertahan…tp aku xtemui jawapan….dan jawapan itu hanya Allah s.w.t sahaja yg tahu…

Jadi kesimpulannya yg ak nk cter kt cni…. Jangan anggap xde orang lgsung kt dunia ni xpedulikan kita… sebenarnya ada Cuma kite je yg xperasan…yg selalu kite perasan adalah orang yg selalu pergunakan kita pd waktu senang sahaja…dan lagi satu…sentiasalah berprasangka baik dgn ujian yg Allah bagi dekat kita…bak kata pepatah lah… Allah turunkan rebut taufan kt kita..tp disbalik keributan itu Allah sebenarnya hadiahkan kita sebuah pelangi yg indah tuk kita…dan pelangi itulah yg akan mewarnai hidup2 kita selepas dilanda badai rebut”….hah dah tonggang langgang ak punya ayt…almaklum lah BM SPM fail!!..wakakaka…jd… kesimpulan akhir “ sabar itu patutnya tiada had, akan tetapi ia kekal hingga ke akhir hayat…whatever happen sentiasa bersabar dan tempuhilah sume itu dengn tenang ea… ^__^
 

Akhir kata…wallahualammm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...